IslamBosna.ba- Poznati saudijski daija i učenjak, pomoćni Generalni sekretar Svjetske unije islamske uleme šejh Selman el-Auda je u novom navratu komentarisao dešavanja na Arapskom poluotoku i saudijske vojne aktivnosti, ocijenivši ih kao “borbu protiv pobunjenika i nasilnika i nastojanje da se jemenskom narodu osiguraju prava koja su mu uskraćena pobunom i nasilnim preuzimanjem vlasti.”

Šejh je istakao da će ovi događaji označiti prekretnicu u historiji Saudijske Arabije, ali i ostalih zemalja Zaljeva i gdje po prvi put susrećemo ujedinjene arapske sunitske zemlje a uz i Tursku i Pakistan. Prema njegovim riječima, vojna akcija “Oluja odlučnosti” je početak unutarsunijskog približavanja i početak podrške sunijskom pravcu na svakom mjestu. Također, ovo predstavlja jačanje međusunijskih veza i shvatanje realne opasnosti kojoj su muslimani izloženi danas.

On je u svom obraćanju za TV kanal el-Medžd u emisiji o stanju u Jemenu rekao: “Ukoliko Iran može u svojim misionarskim misijama u Kom dovesti milione ljudi, onda su Mekka i Medina preče da u sebi ugoste muslimansku omladinu iz svih krajeva svijeta. Institucije, centri i džamije koji su izgrađeni našim novcem trebaju se nama i vratiti ili se mi njima trebamo vratiti. Islamske kulturne aktivnosti trebaju se pokrenuti u svim islamskim centrima, na islamskim univerzitetima i u Evropi i Americi.”

Auda je još dodao: “Mi se moramo ujediniti i zajednički nastupati, jer opasnosti se ne možemo suprotstaviti individualno ko god da bili.”

Govoreći o iranskom utjecaju, on je istakao da “Iran želi uspostaviti neprirodnu i nerazumnu dominaciju nad regionom, jer ga je Amerika označila i želi ga učiniti najznačajnijim faktorom u regionu, ali to je nerazuman potez.” Šejh Auda ističe da narod u Iranu živi na rubu siromaštva i bijede i pored velikih kapaciteta, ali problem Irana je u tome što većinu svog dohotka on ulaže u širenje svog pravca i u naoružavanje prošiitskih vojnih organizacija na Bliskom istoku.

IslamBosna.ba