Qaradawi

Odlomak iz razgovora sa šejhom Kardavijem na arapskom kanalu El-Arabija (9.jun 2013):

To nije samo vojska koja se bori u Siriji, tu su Rusi i Iranci. Iranci se bore kroz novac koji su poslali, i putem svog oružja, njihovih ljudi, i njihove politike.

Najdominantnija grupa koja se bori protiv sirijskog naroda je grupa koja sebe naziva “Hezbolah” [“Stranka Allahova”], iako je, zapravo, “stranka Šejtanova.” ”Njima je ovladao šejtan i učinio da zaborave na Allaha. Oni su na šejtanovoj strani, a oni na šejtanovoj strani će sigurno nastradati.”(El-Mudžadela, 19) Oni su došli da se bore protiv sirijskog naroda. Oni ubijaju na hiljade.

A Allah im neće dopustiti. Allah će se osvetiti za sirijski narod.

Branio sam Hezbolah kada se borio protiv Izraela. Branio sam ih kad su najvažniji šejhovi u Saudijskoj Arabiji upozoravali protiv Hezbolaha, protiv razdora koji su sijali, protiv njihove obmane, i protiv onoga što kriju. Branio sam ih.

Kako se ispostavilo, položaj ovih šejhova bio je zreliji i pronicljiviji od mog. Uzimao sam stvari zdravo za gotovo. Zapravo samo sam želio da ujedinim muslimane i da budu zajedno. Muslimani se bore protiv cionista. Kako sam mogao uzeti istu poziciju kao cionisti?

Ali se ispostavilo da su šejhovi – Allah nek se smiluje onima koji su preselili i čuva one koji su živi – vidili stvari jasnije od mene.

Ti ljudi, koje sam branio, došli su da ubijaju svoju braću u Siriji.

Pozivam bilo koga ko je sposoban, svakoga ko je iskusio borbu bilo gdje u svijetu, a može ići i pomoći svojoj braći u Al-Kusejru i tim dijelovima, da ode i to učini, ako ne postoji ništa da ga sprečava.

Pozivam pojedince i zemlje da to učine – posebno u zemljama Arapskog zaljeva, koji su najbliži [sunitskim] Sirijcima, ali i sve u drugim arapskim zemljama.

Voditelj: Da li pozivate na džihad u Siriji?

Šejh Kardavi: Džihad je sada dužnost svih muslimana, svakog prema njegovim sposobnostima – i pojedinca i države. Niko ne treba da se štedi u pomaganju ovoj zemlji, koja će biti uništena ako joj ne pomognemo. Islamska nacija je sposobna da im pomogne.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *