Šejh dr. Jusuf el-Karadavi, predsjednik Unije islamske uleme, koja je svim svojim raspoloživim kapacitetima stala na stranu egipatskog naroda, podsjećamo da su dr. Muhammed el-Arifi, i dr. Selman el-Avde i dr. Safvet Hidžazi i mnogi drugi istaknuti alimi, članovi ove Unije žestoko se suprotstavili vojnom puču.  Šejh dr. Jusuf el-Karadavi izdao je fetvu u kojoj ističe da je dr. Muhammed Mursi legalni i legitimni predsjednik Egipta, navodeći kako je obaveza svih da podrže povratak legalno izabranog predsjednika. Također je pozvao generala es-Sisija i one koji su izvršili vojni udar da se povuku. Šejh el-Karadavi je također kritikovao i postupak šejhul-azhara Ahmeda Tajjiba, navodeći da ovo nije stav El-Azhara niti Udruženja velike uleme pri El-Azharu. Šejh el-Karadavi navodi: “Šejhul-azhar jeste predsjednik tog Udruženja, ali ja sam njegov član i nas u donošenju ove odluke niko nije konsultovao, tako da on ne može govoriti u
naše ime.”

Svjetsko udruženje islamskih učenjaka je, u vezi s nasiljem i krizom u Egiptu, saopćilo da egipatska vojska treba ostati neutralna i nepristrasna kako se ne bi proširilo nasilje u toj zemlji gdje već sedam dana traju neredi koji su intenzivirani svrgnućem sa vlasti predsjednika Muhammeda Mursija.

Naveli su da je svrgnuće demokratski izabranog predsjednika neustavan čin i osudili puč koji je izvršila egipatska vojska.
“Želimo da egipatska vojska podrži predsjednika kojeg je narod izabrao. Vojska i političke elite moraju djelovati zajedno. Nikome se ne smije zabraniti da zauzme mjesto na političkoj sceni u Egiptu. Ne zanemarujemo legitimne zahtjeve opozicije u toj zemlji, ali najvažniji su zajednički zahtjevi egipatskog naroda”, kazali su islamski učenjaci.
Oštro su osudili cenzuru medija i donošenje sudske odluke o zatvaranju televizija i drugih medijskih kuća.
“Ne smije se dozvoliti da se zatvaraju televizije i novine. Odmah moraju biti oslobođeni privedeni novinari. Ne smiju se ugroziti demokratska prava i slobode koje su izvojevali egipatski građani tokom revolucije 2011. godine. Muslimansko bratstvo i ostali islamistički pokreti su dio Egipta”, rekli su iz Svjetskog udruženja islamskih učenjaka.
Na kraju su poručili da je protuzakonito svako hapšenje članova i pripadnika Muslimanskog bratstva ili bilo koje druge islamističke organizacije i partije.

Saudijska ulema protiv zvaničnog stava vlasti

Dr. Muhammed el-Arifi i imam Harema Saud eš-Šurejm su, za razliku od zvaničnika Saudijske Arabije, osudili ono što se dešava u Egiptu. Na svojim twitter profilima el-Arifi i Šurejm pozivaju vojsku da ne puca na svoj narod. Muhammed el-Arifi je uputiio dovu Uzvišenom Allahu da uputu egipatsku vojsku i da joj podari ispravne vođe. Dr. el-Arifi navodi hadis Allahovog Poslanika,s.a.v.s., u kojem ashabima donosi radosnu vijest o osvajanju Egipta i oporučuje im da lijepo postupaju prema njegovim stanovnicima.

Psihološko-medijski rat režima Sirije i Irana protiv Katara

Koristimo priliku da napomenemo da se internetom proširila vijest da je mladi emir Katara protjerao šejha Karadavija. Zvanični demant šejh Karadavi je je objavio na svojoj službenoj web stranici.

Agencije

Leave a Reply

*

captcha *