IslamBosna.ba- Šejh Jusuf el-Karadavi se danas putem svog Twiter profila oglasio u povodu špekulacija  koje mu se pripisuju, a u vezi navodne “neobaveznosti džihada u Palestini”. On je istakao da su takve tvrdnje koje se pripisuju njemu očigledna laž i nemaju osnova.

On je kazao: “Oni koji znaju moj životni put i moju prošlost, koji čitaju moje knjige i brošure, koji slušaju moja predavanja i hutbe, prate me, znaju i potpuno su sigurni u neistinitost ovih tvrdnji. Napisao sam puno knjiga i tekstova u kojima pojašnjavam obavezu džihada za oslobođenje Palestine.”

Šejh još dodaje: “Kada bih sada imao snage otišao bih u Palestinu i borio se. Pozivao sam i dalje pozivam na džihad u Palestini. Pitanje Palestine je prioritet svih prioriteta i ne smije se zaboraviti. Mi, kao Unija islamskih učenjaka, reagirali smo brojnim saopštenjima od početka rata u Gazzi, a i dvije emisije na El-Džeziri su bile posvećene tome. Pozvao sam na pomoć Gazzi na sve moguće načine.”

Šejh je svoje obraćanje završio rečenicom: “Od 1948. pa do danas, cijeli svoj život, ja pozivam u obavezu džihada u Palestini protiv izraelskog okupatora.”

IslamBosna.ba