IslamBosna.ba-Izrael ima “oči i uši” u Iranu, izjavio je u utorak šef izraelske obaveštajne službe Mossad.

“Izrael vrlo pažljivo prati situaciju u Iranu. Imamo oči, uši i čak nešto više unutar Irana”, rekao je Yossi Cohen na zatvorenoj sjednici u ministarstvu finansiju, prema Izraelskom radiju.

Govoreći o protestima u toj zemlji, on je rekao da iranski civili protestvuju zbog ekonomskih nedaća jer “uprkos visokim očekivanjima od popularnog (predsjednika Hasana) Ruhanija, on nije uspio u očima većeg dijela stanovništva da poboljša ekonomsku situaciju”.

Cohen je dodao da “ta realnost gura ljude na ulice, ali se očekivanja moraju smanjti“.

“Ja bih volio da vidim revoluciju ali su demonstranti suočeni sa protivničkim snagama. U međuvremenu mi vidimo da Iran troši sve više i više na bezbjednost, kako bi ostvario svoje aspiracije za širenje utjecaja širom Bliskog istoka”, rekao je šef Mossada.

Cohen je rekao da trenutni nemiri u Iranu “vjerovatno neće trenutno srušiti režim”.

“Bio bih sretan što vidim društvenu revoluciju u Iranu, to je nešto što bi moglo da se desi u budućnosti”, rekao je on.

Iran su krajem decembra pogodili protesti zbog sve veće inflacije, nezaposlenosti i  lošeg upravljanja vlade. Kasnije su se protesti pretvorili u mitinge protiv režima, proširijući se na nekoliko provincija, uključujući i glavni grad Teheran. Na demonstracijama je poginulo više od 20 ljudi, među kojima i najmanje jedan policajac, dok je više od hiljadu uhapšeno.

IslamBosna.ba