IslamBosna.ba– Sedam od 15 osumnjičenih osoba za učestvovanje u operaciji ubijanja saudijskog novinara Džemala Hašugdžija pripada osobnoj zaštiti prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana, navodi Middle East Eye (MEE).

Osumnjičeni su otišli i večerali u rezidenciji saudijskog konzula nakon ubistva i komadanja Hašugdžija u konzulatu, naveo je izvor iz ureda tužitelja u Istanbulu za MEE u srijedu nakon što je turska policija konačno pristupila glavnoj zgradi.

Većina njih su visoko rangirani oficiri koji su bili pratnja princu na diplomatskim posjetama Velikoj Britaniji i Francuskoj ranije ove godine.

MEE je došao u posjed dokumenta saudijskog ministarstva vanjskih poslova u kojem su navedeni njihovi činovi, datumi rođenja, pasoši kao i telefonski brojevi i kada su pratili Bin Selmana na putovanjima u inostranstvo. Svi su pripadnici Specijalnih sigurnosnih snaga prijestolonasljednika.

MEE je naveo kao neće objaviti dokument kako bi zaštitio svoje izvore.

Potvrda da su ovih sedam članova visoko rangirani članovi prijestolonasljednikovog osobnog zaštitnog tima i da su putovali s njim tokom posjeta komplikuje trenutne napore da se Bin Selman distancira iz istrage o ubistvu.

Tri osumnjičene osobe posjetile su Veliku Britaniju

Najmanje tri osobe od navedenih sedam bile su u pratnji Bin Selmana tokom njegove martovske posjete Velikoj Britaniji. Oni su prvi poručnik Zar Galib el-Harbi, stariji vodnik Velid Abdullah eš-Šihri i Abdulaziz Muhammed Musa el-Havsavi.

Najmanje dvojica su bila u pratnji prijestolonasljednika tokom aprilske posjete Francuskoj. Oni su general-major Mahir Abdulaziz Muhammed Mutrib i pukovnik Bedr Lafi Muhammed el-Utejbi, navodi MEE.

MEE je pozvao saudijske telefonske brojeve navedene u dokumentima sedmorice muškaraca, ali većina brojeva je isključena. Jedan od brojeva je zvonio, ali bez odgovora. Na drugi broj se javio muškarac koji je rekao da nije osoba navedena u dokumentu.

Turski mediji su objavili imena i fotografije 15 osumnjičenih za ubistvo nakon što su turski izvori bliski istrazi kazali MEE i drugim medijima da tužitelj sumnja da je Hašugdži ubijen i raskomadan ubrzo nakon ulaska u saudijski konzulat.

Nekoliko osumnjičenih je stiglo na aerodrom Ataturk komercijalnim letovima u ranim satima 2. oktobra, dok su drugi stigli privatnim avionom iz Rijada kasnije tog jutra. Drugi privatni avion je sletio u Istanbul popodne.

Osumnjičeni su se prijavili u dva hotela u blizini saudijskog konzulata, ali svi su napustili zemlju nekoliko sati nakon dolaska. Trinaest od 15 osumnjičenih je otišlo iz Istanbula sa dva privatna leta navečer 2. oktobra, dok su posljednja dvojica napustila Tursku komercijalnim letovima u ranim jutarnjim satima narednog dana.

Saudijski dužnosnici negiraju da su znali za Hašugdžijev nestanak i isprva su govorili da je nedugo nakon što je ušao u konzulat i napustio zgradu. Nakon objavljivanja imena 15 osumnjičenih za ubistvo, saudijska TV El-Arabija ih je opisala kao ‘turiste’.

Međutim, CNN je ranije ove sedmice izvijestio kako se Saudijska Arabija sprema da prizna da je Hašugdži umro tokom neuspjelog ispitivanja ili pokušaja otmice usred sve većeg međunarodnog interesovanja i negodovanja oko nestanka Hašugdžija.

Osumnjičeni ‘koordinator’

Mutriba, koji ima najviši čin među sedmoricom iz dokumenta ministarstva vanjskih poslova, istražitelji su identificirali kao ‘koordinatora operacije’, prema turskim izvorima MEE.

Oni kažu da je Mutrib iznajmio dva privatna aviona za misiju i da je on jedan od dvojice osumnjičenih koji su putovali sa diplomatskim pasošima.

New York Times je prethodno idenfikovao Mutriba kao diplomatu dodijeljenog saudijskoj ambasadi u Londonu na temelju spiska diplomata britanskog ministarstva vanjskih poslova iz 2007. godine.

List je također objavio Mutribove fotografije kako stoji kao straža pored prijestolonasljednika tokom posjeta Španiji, Francuskoj i Sjedinjenim Državama.

U dokumentu do kojeg je došao MEE, Mutrib je opisan kao ‘komunikacijski inženjer’ i ‘sigurnosni pratilac’ prijestolonasljednika.

Dvojica sa spiska nisu identifikovana da su bila u pratnji Bin Selmana tokom njegovih posjeta Londonu i Parizu.

Obojica su, međutim, visoko rangirani. Oni su major Najif Hasan Sa’d el-Arifi i brigadni general Mensur Osman Ebu Hussein. Obojica su opisana kao ‘oficiri podrške (sigurnost i zaštita) saudijskog prijestolonasljednika’.

Stručnjak za autopsije

Tubejdži je ranije bio na dva visoka položaja. Jedan je predsjednik odjela forenzičkih dokaza unutar saudijske opće sigurnosti. Drugi je predsjednik Naučnog vijeća forenzičke medicine unutar saudijskog odbora za medicinske specijalizacije.

To je saudijski ekvivalent za Opće medicinsko vijeće, jer je Tubejdži bio ispitivač doktora koji su se specijalizirali za medicinsku forenziku, i odlučivao je da li doktori koji su specijalizaciju imali u inostranstvu mogu raditi kao forenzičari u saudijskim bolnicama.

New York Times je izvijestio u utorak da je Tubejdži objavio istraživanje o disekciji (komadanje/rasjecanje tijela) i mobilnim autopsijama i navode da njegovo prisustvo među osumnjičenih ‘sugerira da je ubistvo bilo dio prvobitnog plana’.

Najnovija otkrića o Bin Selmanovim bliskim vezama sa sedmoricom od 15 osumnjičenih vjerovatno će podići sumnje o tome da je prijestolonasljednik znao te da operacija koja uključuje visoko rangirane članove njegove osobne sigurnosti ne može proći bez njegovog znanja ili naredbe.

Zvanično prijestolonasljednik, koji je također i ministar odbrane, kontroliše sve tri oružane snage Saudijske Arabije, ministarstvo odbrane, Nacionalnu gardu i ministarstvo unutrašnjih poslova.

U utorak, američki predsjednik Donald Trump je objavio na Twitteru da je Bin Salman “potpuno zanijekao bilo kakvo znanje o tome što se dogodilo” u Istanbulu i pokrenuo je “punu i cjelovitu istragu o tom pitanju”.

Trump je razgovarao sa Bin Selmanom tokom posjete Rijadu američkog državnog sekretara Mike Pompea.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova je kazalo MEE da će morati tražiti od saudijskih zvaničnika da potvrde članove delegacije koja je pratila prijestolonasljednika tokom njegove posjete Londonu.

MEE je kontaktirao saudijske ambasade u Londonu i Washingtonu i francusko ministarstvo vanjskih poslova za komentare.

IslamBosna.ba