1.jpgPitanje: Postovani učenjaci, esselamu alejkum! Kako da se musliman i muslimanka u Francuskoj ophode prema zabrani hidžaba u školama? Svaka ideja o praktičnoj proceduri bila bi korisna.


Odgovor:
We alejkumu selam we rahmetullah we barekatuhu!

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Svaki musliman na bilo kojem kraju svijeta, ne samo u Francuskoj, mora da traži svoja prava preko svih legalnih nacina koje zakon nudi.

U odgovoru na vase pitanje, šejh Ahmet Kutty, predavač i islamski učenjak na Islamskom institutu Toronto, Ontario, Kanada, kaže:

Evo nekoliko savjeta:
1. Upoznajte se sa svojim pravima u demokratiji i ucite jezik naroda kako bi ta prava mogli traziti.

2. Izidjite iz svojih krugova i postanite dio sire zajednice, jer tako cete pokazati narodu da niste protiv njih i da vas vide o­nakve kakvi i jeste: drzavljani koji postuju zakon, vjeruju u slobodu, cast i samopostovanje za svakog.

3. Ucinite vase dzamije dijelom sire zajednice umjesto da ustrajete u obredima i dogmama koje nemaju nikakve veze sa zivotom naroda. Neka vam mimber odrazava viziju islama koji mijenja zivote ljudi i stvarnost zivota.

4. Udruzite se sa svim miroljubivim i demokraticnim ljudima za zajednicke ciljeve. Podrzite njihovu podrsku u ovoj borbi za zastititu slobode praktikovanja svoje vjere.

5. Preovladajte medijima kako bi vasa poruka bila dostavljena svakome.

6. Posljednje, ali ne i najmanje bitno jeste: uzdajte se u Allaha i borite se za istinu i pravdu, jer to je zivot. Za nas vjernike zivot i jeste borba, a odmor nam je samo na buducem svijetu. Kao sto je Poslanik s.a.w.s na samrtnoj postelji rekao svojoj voljenoj kcerki: “Od danas tvoj otac vise nece imati bolova!

Izvor:  www.muslims.ca
S engleskog prevela Amela.

Leave a Reply

*

captcha *