IslamBosna.ba- Saudijski princ Halid bin Ferhan Alu Saud, koji živi u Njemačkoj, otkrio je ono za šta on tvrdi da su uslovi koje je SAD postavila da pomogne Muhammedu bin Selmanu da postane kralj Saudijske Arabije prije očeve smrti, prenio je u petak NewKhalij.
U objavi na Twitteru, Halid je napisao daje dobio informacije od dobro upoznatog izvora u vladajućoj porodici Saudijske Arabije.
Navedeni uslovi uključuju ‘apsolutnu poslušnost SAD-u i Izraelu i izvršenje onoga što traže od njega”. Tri druga uslova, tvrdi Halid, za koja će SAD pomoći Bin Selmanu da postane kralj prije očeve smrti su: “Djelovanje da se svi stanovnici Gazze nasele na sjevernom Sinaju kao alternativna domovina, Saudijska Arabija će zajedno sa UAE priuštiti potrebna sredstva; eliminisanje Hamasa i svih onih koji ga podržavaju; povratak ostrva Sanafir od Egipta.

Bin Ferhan kaže da posljednji uslov će učiniti međunarodnim vode zaljeva Akaba umjesto egipatskim teritorijalnim vodama, što će omogućiti Izraelu prijevoz do i od luke Eilat. Također će pomoći Izraelu da sprovede projekat planiran da radi paralelno sa Sueckim kanalom.

Princ je također naveo da je ovo pitanje podijelilo vladajući porodicu prije smrti kralja Abdullaha bin Abdulaziza 2015. godine, jer je kraljevim odlukama smijenjeno nekoliko zvaničnika iz vladajuće porodice i drugih.

IslamBosna.ba