Trijem iz 17 vijeka, jedan od najstarijih dijelova Velike džamije, islamske najsvetije, mekanske vlasti uklanjaju kao dio projekta ekspanzije radi stvaranja više prostora za veliki broj hodočasnika.
Milioni ljudi posjete Meku i Medinu godišnje, a očekuje se da bi broj mogao značajno porasti u narednim godinama.
Međutim, jedan historičar saudijskog porijekla koji živi u Velikoj Britaniji, navodi da se ono, što saudijske vlasti rade u Meki, može ubrajati u  ‘kulturološki vandalizam’.
Irfan Al Alawi, izvršni direktor ‘Fondacije istraživanja Islamskog nasljeđa’, koji zahjeva očuvanje historijskih znamenitosti, je rekao da značajan broj obilježja arhitektonske historije Meke i Medine se gubi zaradi renoviranja, navodi se u izvještaju.
On je pozvao muslimanski svijet da izraze svoje negodovanje zbog rušenja, koje je uporedio sa paljenjem starih rukopisa od strane islamista u Timbuktuu, Mali.
Prema izvještaju saudijske Bin Ladin grupe, Muhamed Jome, nadzornik projekta mekanska Velika džamija, je rekao da bi ekspanzija utrostučila količinu prostora tamo.
Al Alawi u svojoj tvrdnji dodaje da se prijetnja nasljeđu džamije samo nadovezuje na širok obrazac uništenja historijskih znamenitosti u Saudijskoj Arabiji. 

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *