IslamBosna.ba- Istaknuti saudijski novinar Džemal Hušugdži je pohvalio potpisivanje sporazuma o pomirenju Hamasa i Fataha. Ovo je posljednji korak u naporima da se okončaju političke podjele dvije velike palestinske frakcije.

„Čestitam herojskom palestinskom narodu što je povratio nadu uspostavom nacionalnog jedinstva i što je još jednom ustao sa našim pravednim pitanjem“, napisao je Hašugdži na svom Facebook profilu. „I čestitam našem narodu u Gazzi na podnošenju dugoročnih i teških pritisaka i kolektivne kazne kojoj su podvrgnuti“.

Hašugdži je također uputio poruku bivšem zvaničniku Fetaha, Muhammedu Dahlanu na svome Twitteru: „Baš kao što sam ubjeđen u potrebu okončanja nihilističkog sukoba u ime palestinskih interesa, želim također da Ebu Fadi (Dahlan) uvjeri one oko sebe da zaustave veći sukob u korist cijelog regiona“. Hašugdži je asocirao na vladu UAE, gdje Dahlan živi.

Naime, Hašugdži je svoje komentare uputio nakon što se Dahlan zahvalio Egiptu ‘za njegove bratske napore i posvećenost novom palestinskom razvoju događaja ka grupisanju i zamjeni unutrašnjeg sukoba sa unutrašnjim pomirenjem.

IslamBosna.ba