Kralj Abdullah budi se u ranim jutarnjim satima da klanja sabah, te uči Kur’an. Nakon toga spava i budi se oko 8:30. Ponovo se moli Bogu, doručkuje, te započinje sa dnevnim aktivnostima.  

Dvorski načelnik, Khalid Al-Twaijri, donosi raspored dnevnih aktivnosti kroz koje prolaze. Nakon podne namaza, kralj potpisuje i donosi odluke, što se nastavlja sve do ikindije. U međuvremenu, odgovara na telefonske pozive ili prima posjetitelje. Ali, to zavisi od rasporeda. U večernjim satima, vraća se natrag na posao. Kasnije izlazi u šetnju, i to je ukratko kako kralj troši dan.

Princ Miteb rekao je da se kralj Abdullah osjeća sretan kad vidi Saudijca da radi nešto dobro. Ako građanin radi nešto loše, ljuti se, ali ljutnju ne pokazuje. To je njegov glavni problem, drži bijes u sebi, i ne da si oduška.

Ugnjetavanja i nepravde čine ga vrlo ljutim, kaže Miteb. Ono što ga čini bijesnim je kada neko krši pravila šerijata i prava građana. Te stvari ga razbjesne.

U svojim dovama i molitvama prije nego spomene svoje sinove i porodicu, spominje građane, za koje pita uvijek. Sretan je kada čuje nešto dobro o njima.

Njegov cijeli život posvećen je vjeri i državi. Kralj Abdullah voli svoju zemlju i narod više nego sebe i svoje sinove, a i narod voli njega.

Tokom svake sjednice ministara, ministrima uvijek kaže da izlaze u susret građanima i da spoznaju njihove probleme i potrebe. Odvaja također i vrijeme za svoje sinove. Uprkos svemu živi normalan život sa svojom porodicom. Provodi dosta vremena s njima i igra se sa sinovima i unucima i pita za njihov uspjeh u školi.

Prilikom odabira sekretara ili ministra, kralju Abdullahu na prvom mjestu je strah od Allaha, onda istinoljubivost i poštenje.

Da li bolestan, zdrav, sretan, ili ljut, uvijek je zaokupljen mislima o dobrobiti saudijskih građana. Kad gleda na vanjsku politiku, gleda kako to utječe na saudijske građane.

Što se tiče Sirije, princ Miteb kaže: Kralj ne štedi napore na rješavanju sirijske krize. U početku, on je poslao bezbroj pisama sirijskom predsjedniku i poslao je mnoge zvaničnike da se sa njim susretnu, i u telefonskim pozivima ga je upozoravao o težini i opasnosti situacije. Nažalost, bez uspjeha. Osjeća bol kad gleda Sirijce kako ubijaju Sirijce.

 

(vakatba)

Leave a Reply

*

captcha *