IslamBosna – Turski list Jeni Šefek, blizak turskoj vladajućoj AK partiji spominje nove podatke vezane za  otmicu saudijskog novinara u konzulatu u Istanbulu.

List navodu da je Hašugdži prilikom ulaska u konzulat razmijenio nekoliko riječi sa Muhammedom el-Utejbijem, generalnim konzulom u Istanbulu u njegovom kabinetu. nakon čeka su ušla dvojica pripadnika “atentatorskog tima” i prisilno ga poveli u susjednu sobu.

List navodi da se Hašugdži opirao pa su mu ubrizgali injekciju. Turski zvaničnik je kazao Jeni Šefeku da se na audio snimcima, koje turske snage posjeduju. Ubistvo i početak komadanja tijela su se desili u trećoj prostoriji u konzulatu. Ubistvo i komadanje je izvršio lični čuvar prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana i koji je i snimao ubistvo, ističu zvaničnici.

List dodaje da se vjeruje da je tim koji je došao iz Rijada u Istanbul u svojim koferima nosio rasparčane dijelove tijela Džemala Hašugdžija. Naime, istog dana kada je nestao Džemal Hašugdži u Istanbul je stigla grupa od 15 Saudijaca, i to na dva različita leta  List navodi da je prvi tim nakon zgrade konzulata ušlo u automobil Mercedes Vito te su se odvezli do rezidencije konzula Utejbije koja se nalazi stotinjak metara od zgrade. Nakon što su završili ‘misiju’, došao je drugi tim, među kojima se nalazio doktor forenzičke medicine koji je pokušao da očisti mjesto ubistva. Razgovor tima je također zabilježen na snimcima koje posjeduje turska obavještajna služba, navodi list.

Saudijski konzul, ističe turski list, “živi u strahu i panici” i već danima ne izlazi iz svoje kuće. Otkazao je sve termine i sastanke.  List također navodi da danima u rezidenciju niko nije ušao te da se odjednom pojavio misteriozni mladić u bijelom mantilu sa torbom koji je ušao u rezidenciju.

Turski list također prenosi da se očekuje da će u narednim danima turske snage vršiti iskopavanja na različitim lokacijama širom Istanbula u potrazi za ostacima Džemala Hašugdžija. List navodi da je jedna od predviđenih lokacija i bašča unutar rezidencije generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu u koju turske snage još uvijek ne mogu ući zbog međunarodnog sporazuma.

Delegacija Saudijske Arabije stigla je u glavni grad Turske, Ankaru, u petak kako bi učestvovala u istrazi o nestanku Hašugdžija.

U četvrtak, glasnogovornik turskog predsjednika, Ibrahim Kalin je kazao da je Turska prihvatila saudijski prijedlog za osnivanje zajedničke radne grupe koja će istražiti slučaj Hašugdžija.

Hašugdži je nestao 2. oktobra nakon što je ušao u zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu, nakon čega su se pojavile glasine o njegovom ubistvu.

IslamBosna.ba