Šeika Qadija, biznismena, investitora i pokrovitelja muslimanskih humanitarnih organizacija, UN su sumnjičile za finansiranje terorističke organizacije Osame bin Ladena.

U ekskluzivnoj izjavi za agenciju Anadolija Qadi je rekao da su s njegovog imena skinute sve sumnje.

„Zahvaljujući Uredu ombudsmana, prije dvije sedmice skinuli su me sa liste na koju su me uvrstili prije 11 godina. Kao što znate, nakon napada 11. septembra, svi su postali osumnjičeni. Ne znam kako, ali i moje ime je dospjelo na crnu listu“, rekao je Qadi, istakavši da je tokom ovih 11 godina dobio sve sudske procese koje je vodio širom svijeta, gdje se borio da dokaže da je neosnovano stavljen na crnu listu UN-a.

Nakon što je Qadi povezan sa Al-Qaidom i uvršten na crnu listu UN-a, mediji širom svijeta utrkivali su se da saznaju gdje je sve bio aktivan. Tako sa u vezu sa Qadijem bile dovedene BiH i Albanija, jer se sumnjalo da je ove zemlje iskoritio za pranje novca koji je služio za finansiranje Al-Qaide. Sve optužbe se odbačene. Qadi je za Anadoliju izjavio da je sada slobodan čovjek, da može putovati i da će “u Bosnu doći kad bude vrijeme za to”.

„Konačno i Ujedinjene nacije izbrisale su moje ime sa crne liste. Postojale su ranije neke sumnje da ja finansiram Al-Qaidu, ali sada je sve otklonjeno i ja sam potpuno čist“, istakao je Qadi za Anadoliju.

Tokom 11 godina borbe protiv uvrštavanja na crnu listu, Qadi je imao podršku i od jednog od svojih mnogobrojnih prijatelja, premijera Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, koji je svojevremeno izjavio da Qadiju vjeruje koliko i sebi. “Bilo kakva njegova veza s terorizmom ili podrška terorizmu apsolutno je nemoguća”, govorio je Erdogan o Qadiju, zbog čega je trpio kritike od opozicije.

Qadi je za Anadoliju pojasnio da mu je Erdogan jedan od najboljih prijatelja. “Turski premijer je bio sretan kada je čuo vijest o skidanju mog imena sa crne liste. Ono što mi je najviše pomoglo u ovoj borbi je što je, zajedno sa Turskom, još 16 zemalja glasalo za skidanje mog imena sa te  nečasne liste“, naglasio je Qadi.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija i Komitet UN-a za sankcionisanje Al-Qaide i njenih članova do sada su sa crne liste izbrisali više desetina ljudi koji su bili osumnjičeni za saradnju sa terorističkom organizacijom Al-Qaida.

Sankcije UN-a uključuju zamrzavanje imovine na međunarodnom nivou i zabranu putovanja. 

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *