IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan izjavio je u intervjuu za portugalsku televiziju RTP da je prilikom svoje zadnje posjete Saudijskoj Arabiji ponudio saudijskom kralju Selmanu formiranje turske vojne baze u Saudijskoj Arabiji,rekavši da se Saudijci od tada nisu izjašnjavali iako su obećali da će razmotriti prijedlog.

Turski predsjednik je to kazao govoreći o turskoj vojnoj bazi koja je osnovana u Kataru, ističući da je taj projekat započet još 2014. godine i da je njegov cilj zaštita cjelokupnog Zaljeva.

“Službeni izvor je naglasio da Kraljevina Saudijska Arabija ne može dozvoliti Turskoj da uspostavi vojne baze na njenoj teritoriji, ističući da Kraljevina nema potrebe za tim, njene oružane snage i vojne sposobnosti su na najvišem nivou, i da ima veliko učešće u inostranstvu, uključujući Indžirlik bazu u Turskoj za borbu protiv terorizma i zaštitu sigurnosti i stabilnosti u regiji”,  navodi se u današnjem saopćenju koje je prenijela saudijska državna novinska agencija SPA.

Turska predvodi napore da se riješi diplomatska kriza koja je započela time što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava terorizam.  Doha negira ove optužbe navodeći da su neosnovane.

IslamBosna.ba