IslamBosna.ba– Saudijska Arabija i Izrael brzo razvijaju svoje diplomatske odnose nakon što je inicirana blokada Katara koja je uslijedila nakon posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Rijadu i Tel Avivu. Saudijska Arabija i Izrael se pripremaju za razvijanje diplomatskih odnosa i obavljanje direktnih letova između dvije zemlje, prenosi britanski list The Times. Vođenjem pregovora o razvoju diplomatskih i ekonomskih odnosa sa Tel Avivom, Rijad će dati izraelskoj avio kompaniji El Al dozvolu da koristi njen zračni prostor u svojim letovima, kao prvi gest dobre volje.
Britanski list dalje navodi da pregovori između Izraela i Saudijske Arabije stoje iza blokade Katara, koju podržavaju Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat.

“Katarska kriza otvara mogućnosti za Izrael”, kazao je ranije ministar odbrane Izraela, Avigdor Lieberman o katarskoj krizi. Izraelski napori da se približi Saudijskoj Arabiji i zemljama Zaljeva je otkrivena u prethodnim mjesecima. Zemlje zaljeva su u maju kazale Netanyahuovoj administraciji da se odnosi sa Izraelom mogu pokrenuti ukoliko se ispune određeni uslovi, prenio je Wall Street Journal. Zemlje Zaljeva su tražile da Izrael prestane sa okupacionom politikom i ukine blokadu Pojasa Gazze.
Trump je bio prvi predsjednik koji je letio u Izrael iz Rijada, kojeg je posjetio 20. maja. Govoreći o ovom pitanju, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kazao: “Nadam se da će jednog dana izraelski premijer moći letjeti iz Tel Aviva u Rijad”. Zvaničnik iz Civilne avijacije Izraela je izjavio da bi Trumpov direktni let iz Saudijske Arabije u Izrael mogao biti ‘prvi let’ na ruti.

IslamBosna.ba