Vlasti saveznih država New Yorka, New Jerseyja, Pennsylvanije, Massachusettsa, Zapadne Virginije i Sjeverne Karoline prijavile su 12 smrtnih slučajeva, a jedna je osoba izgubila život čak i u Torontu. Pogodio ju je komad otpada nošen snažnim vjetrom. Najčešći uzroci smrti bile su nesreće uzrokovane rušenjem drveća na ljude. Superoluja Sandy stigla je u ponedjeljak navečer oko osam sati po mjesnom vremenu do istočne američke obale na južnom dijelu savezne države New Jerseyja. Sandy, koja se sada klasificira kao posttropski ciklon i jedna je od najvećih oluja koje su ikada pogodile SAD, na kopno je stigla oko 10 kilometara jugozapadno od Atlantic Cityja s brzinom vjetrova od 129 kilometara na sat i praćena obilnom kišom.

Američka istočna obala, najgušće naseljeno područje SAD-a, potpuno je paralizirano. Oko 5,5 milijuna ljudi ostalo je bez struje, a oko milijun ih je evakuirano.

U New Yorku su se rijeke Hudson i East prelile preko obala i poplavile cestovne tunele prema Manhattanu, čije su ulice u donjem dijelu potpuno pod vodom od četvrti Battery Park do Chelsea i Druge avenije. Oko četvrt milijuna stanovnika tog njujorškog poluotoka ostalo je bez struje. Iz područja je prethodno evakuirano 375 tisuća stanovnika.

Vatrogasci su koristeći se čamcima na napuhavanje spasili 19 radnika koji su zbog poplave tri sata bili blokirani u jednoj gradskoj elektrocentrali. Evakuirana je morala biti i gradska sveučilišna bolnica koja je ostala bez struje, a otkazali su joj i generatori.

Pod vodom je i veći dio Atlantic Cityja, čije su se ulice pretvorile u nabujale rijeke. Iz grada je evakuirano 30 tisuća stanovnika, a uništena je i njegova daleko poznata šetnica uz Atlantik.

Pravi omjeri štete u područjima kojima je dosad prošla Sandy vidjet će se tek s dolaskom zore, javljaju američki mediji.

Oluja se u utorak rano ujutro po mjesnom vremenu protezala od Južne Karoline do kanadske granice i od Zapadne Virginije do Atlantskog oceana i jedna je od najvećih u povijesti SAD-a.

Osam dana prije izbora, predsjednički kandidati Barack Obama i Mitt Romney otkazali su najavljene skupove. Burze su prvi put zatvorene od 11. rujna 2001. godine. Uredi savezne vlade neće raditi u utorak i u srijedu, a diljem istočne obale nema škola.

Dvije nuklearne elektrane na istočnoj obali stavljene su na niži stupanj pripravnosti zbog porasta vodostaja.

Sandy se na putu prema kopnu spojila s hladnom frontom sa zapada i pretvorila je u superoluju, monstruozni hibrid koji sa sobom nosi obilnu kišu i snijeg u unutrašnjosti.

Zračne kompanije otkazale su dosad 12 tisuća letova, javni promet na istočnoj obali je obustavljen, a šteta od oluje predviđa se na između 10 i 20 milijarda dolara. Pokaže li se to točnim, Sandy će biti jedna od najskupljih prirodnih katastrofa u američkoj povijesti.

Nedaleko od obala Sjeverne Karoline potonula je replika slavnog broda Bountyja, pri čemu je jedna članica posade izgubila život, kapetan je proglašen nestalim, a 14 članova posade je spašeno.

(tportalhr)

Leave a Reply

*

captcha *