„Ako sam ja vođa zločinačke organizacije, šef mafije i, ne znam što još, kako je moguće da su me deset godina pratili u stopu.“ Tim se riječima bivši hrvatski premijer branio od pilatovskog pranja ruku njegove nasljednice, premijerke Jadranke Kosor i ostalih ljudi iz vrha Vlade i HDZ-a, koji su u proteklih sedam mjeseci tvrdili kako ništa nisu znali ili nisu imali ikakve veze s aferama za koje USKOK tereti Ivu Sanadera: među kojima su i one s međunarodnim adresatima, poput Hypo banke i preuzimanje upravljačkih prava nad INOM od stranke mađarskog MOL-a.

Ključne osobe, koje ga terete za izvlačenje novca iz državnih tvrtki, primanje mita i pogodovanje u poslovanju pojedincima i interesnim skupinama, zapravo su njegovi prijatelji i dugogodišnji suradnici, npr. bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, kontroverzni poduzetnik Robert Ježić,… Oni, prema informacijama iz USKOK-a i Državnog odvjetništva, tereteći njega pokušavaju kupiti slobodu za sebe. Zbog toga nikoga ne čudi što je Sanader izabrao obranu – svi smo zajedno sjedili i odlučivali u HDZ-u  i Vladi, a Vlada nije bila dječji vrtić.

Sotonizacija bivšeg šefa

Bildunterschrift: Sanader je uhapšen u Austriji 10. 12. 2010.

Ako je Sanaderova obrana više-manje poznata, znan je već i odgovor HDZ-a – sotoniziranje bivšeg šefa i nekoliko njegovih najbližih suradnika kako bi se sačuvala pozicija HDZ-a i premijerke Jadranke Kosor uoči predstojećih parlamentarnih izbora. No, po mišljenju političkih analitičara, vrh HDZ-a i sama Kosor teško će uspjeti zadržati ‘image’ neupućenih i neokaljanih ljudi. Čak štoviše, smatra analitičar Anđelko Milardović, Sanader je tempirana politička bomba i dvosjekli mač za svoju bivšu stranku. Jer, kako tvrde i Milardović i neki novinski komentatori, Sanader svoju neupitnu poziciju nije koristio samo za stvaranje nekog paralelnog koruptivnog sustava radi osobnog bogaćenja, nego je „koristio postojeći, legalni stranački i državni sustav za ilegalno izvlačenje novca“.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović podsjetio je „kako su financiranje nekih osobnih bogatstava i nekih kampanja SDP-u bila poznata još 2007., o čemu smo i govorili, ali tada nitko nije želio slušati.“ Zbog toga iz te stranke pozivaju da se istraži legalnost poslovanja HDZ-a, a njihov je bivši član Ivica Pančić podnio i kaznenu prijavu protiv HDZ-a.

Dotle komentator riječkog Novog lista Neven Šantić oprezno konstatira kako je „teško procijeniti koliko će sve to utjecati na rezultate sljedećih izbora, jer je hrvatsko biračko tijelo do sada u više navrata pokazalo čudan smisao za „racionalno glasanje“. Analitičar Davor Gjenero, međutim, smatra kako je HDZ padom popularnosti u prethodnom razdoblju već platio cijenu za afere, što su povezivane s njima, pa i preko Sanadera. „Proces protiv Sanadera počet će, vjerojatno, nakon parlamentarnih izbora, a hoće li neka moguća nova vlast procesuirati HDZ zbog crnih fondova, što bi svakako bio presedan, jedina je relevantna politička tema što se može povezivati s bivšim premijerom.“, uvjeren je Gjenero.

EU vjeruje hrvatskom pravosuđu.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Premijerka Jadranka Kosor

Za borbu protiv korupcije Jadranka Kosor dobila je brojne pohvale iz Europske unije. Dominantna je procjena EU-a da i, s donekle reformiranim pravosuđem, Hrvatska može osigurati pravedno suđenje Sanaderu, a kako se radi o „slučaju koji ima tako veliku vidljivost i domaću i međunarodnu, onda je bitno da sve ide u skladu sa zakonom propisanom procedurom i da se sve učini temeljito“, istaknula je Vesna Pusić u prvoj reakciji na Sanaderovo izručenje.

Pusić i Gjenero naglašavaju kako Sanader nije došao dobrovoljno u Hrvatsku te kako nije sam tempirao svoj povratak, a Gjenero uz to ističe kako je u Hrvatskoj počelo parlamentarno ferije, medijska sezona krastavaca i kvazi-predizborna kampanja, pa u tom svjetlu valja iščitavati povezivanje tog slučaja s parlamentarnim izborima. Izbore, kao i odnos EU prema Hrvatskoj određivat će cijeli spektar pitanja, a ne Sanader, čiji će utjecaj na hrvatsku javnost uskoro biti na razini one kakva je bila dok je bio u zatvoru u Salzburgu, procjenjuje Gjenero.

Najavljeni dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel u drugoj polovici kolovoza u Hrvatsku, Gjenero i ini analitičari drže potporom kancelarke više premijerki nego samom HDZ-u, ali i jasnim diskontinuitetom s rezerviranom politikom službenog Berlina prema Zagrebu u vrijeme Sanaderova mandata i otkrivanja afere s Hypo bankom.

 

(dwworldde)

Leave a Reply

*

captcha *