Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u okviru Balkanskog samita održanog u Bruxellesu u organizaciji vodećeg europskog think-thanka „Friends of Europe“ bio uvodničar na panelu pod nazivom „ 20 godina kasnije – ko ostvaruje nabolje rezultate u politici i biznisu“.

U svom izlaganju Izetbegović je između ostalog rekao:

„Samo hrabri lideri koji ne povlađuju masama mogu promijenti stanje duha u regionu. I mislim da je taj proces uveliko u toku – susreti lidera su česti, dobro se razumijemo, postoji opšta saglasnost i želja kada je u pitanju članstvo u EU, i saglasnost većine kad je u pitanju NATO. To je dobra osnova za rješavanje niza otvorenih pitanja preostalih od vremena disolucije Jugoslavije, kao što su granice, korištenje zajedničkih resursa, imovina preostala u drugim republikama itd.“

Naglasavši da je region bogat i da posjeduje raznovrsne mogućnosti, Izetbegović je konstatirao da je za snažniji razvoj potrebno ostvariti bolji ambijent za investiranje. On je međutim upozorio da  u regionu djeluju i lideri okrenuti prošlosti, koji raspiruju priče o ugroženosti.

„Ove snage su daleko slabije od integracionih. Ali kriza u eurozoni, slabljenje kohezionih sila u EU bi mogli pogodovati ovakvim dezintegracionim tendencijama“

Također Izetbegović je imao danas i radni ručak sa članovima Europskog parlamenta Eduardom Kukanom, Jelkom Kacinom i Doris Pack. Na ovom susretu razmijenjena su mišljenja o koracima koje treba poduzeti na ispunjavanju uvjeta na putu približavanja Bosne i Hercegovine europskim integracijama.

 

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *