Pripremio: Ezher Beganović

Sarajevo

Poziv na paljenje Kur’ana ispred BBI centra

Islamofobija je zahvatila skoro sve pore bosanskohercegovačkog društva. Januarski primjer pozivanja na paljenje Kurana vjerodostojan je pokazatelj takvog stanja. Naime, na popularnoj društvenoj mreži Facebook početkom januara 2012.godine bila je aktivna grupa „Barenje muslimanki surama iz Kur’ana”. Tih dana objavljen je poziv na paljenje Kur’ana ispred BBI centra. U svom pozivu oni kažu sljedeće: „Datum cuganja: 14.1. subota. Mjesto i vrijeme nalazenja: 20.00h kod zelenog spomenika u parku, preko puta BBI. Svi ponesite Kurane da ih palimo ispred BBI centra. Fala.”

Ovakvih primjera prepun je internet. Nažalost, kakvo je stanje u BiH u budućnosti je moguće očekivati da se neko odluči na stvarno spaljivanje Kurana.

 

Nezavisne novine

Nezavisni islamofobizam

Okružno tužilaštvo u Banjaluci podiglo je ovih dana optužnicu protiv dugogodišnjeg radnika Sportskog centra “Borik” Božidara Stanišljevića, zvanog Bole, kojom se tereti za nedozvoljenu proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Podsjećamo Stanišavljević je uhapšen u sklopu istrage o pronalasku oružja u banjalučkoj dvorani Borik i o pokušaju izvršenja terorističkog napada na zvanice koje su bile prisutne na obilježavanju godišnjice Republike Srpske. Kao što se danas vidi, nakon što je policija otkirla da je počinilac Srbin više nema optužbe za terorizam, sve je zatašakano. Međutim, prvi dan kada je otkriveno oružje banjalučki mediji su se utkrivali da za ovaj slučaj optuže Bošnjake. Nadojeni islamofobijom novinari Nezavisnih novina su na svoj način optužili Bošnjake vehabije. U nastavku slijedi islamofobična konstrukcija Nezavisnih novina. „ Izvor Nezavisnih pojasnio je da se vodi intenzivna istraga o tome ko je i kada postavio oružje, obzirom da je ova prostorija i u ranijem periodu bila u više navrata provjeravana. ‘ Uvijek je vršen protiv-diverzioni pregled, a zna se da se u dvorani Borik često održavaju različite sportske i javne manifestacije. O kakvim detaljnim kontrolama se radi, govori i podatak da je tokom ranijeg sportskog susreta, dvoranu Borik do detalja pregledao i izrealski MOSAD, ali niŠta nisu pronašli’, naveo je izvor “Nezavisnih”. Dodao je kako su nekoliko dana prije svečane Akademije u blizini dvorane Borik zaustavljeni i pripadnici radikalnog vehabijskog pokreta koji su navodno nekog čekali kod dvorane“.

 

Kemal Kurspahić

On je sebi davno ohalalio islamofobiju

Kemal Kurspahić, nekadašnji novinar i urednik Oslobođenja, može se uzeti za primjer predstavnika stare generacije isluženih sluga komunizma koji, između ostalog, zahvaljujući negativnom određenju prema islamu, Islamskoj zajednici i napose reisu-l-ulemi opstaju u javnom životu. Kurspahić je hronično vrlo osjetljiv na Islamsku zajednicu i reisu-l-ulemu i strastveno ih, manirom nekadašnjih komunističkih komesara, prati i analizira u svojim tekstovima. U kolumni Halal destinacija, 06. 01. 2011., portal Radija Slobodna Evropa Kurspahić napada Islamsku zajednicu jer je Bošnjacima muslimanima preporučivala da ne slave novu godinu. Uprkos nekompetenciji za islamska pitanja Kurspahić podmeće kako neproslavljanje Nove godine i ne prihvatanje Djeda Mraza predstavlja isključivost i zadrtost i najnoviju epizodu “u kontinuiranom i prilično agresivnom nastojanju da se redefiniše – temeljito promijeni – sam karakter bosanskih muslimana”, te sve to čak smatra pokušajem “produbljivanja jaza između bosanskih muslimana i hrišćana”. Dakle, Kurspahić, iako je potpuno nekompetentan za islamska pitanja, smatra da bosanski muslimani trebaju proslavljati Novu godinu i voljeti Djeda Mraza da ih on i njemu slični ne bi smatrali isključivim i zadrtim, da bi izbjegli redefinisanje same svoje suštine i da bi ih bosanski hrišćani voljeli i prihvatili?

Navedene, optužujuće teze Kemala Kurspahića izazvale su odvratne reakcije njegovih istomišljenika, koje se mogu naći u komentarima ispod njegove kolumne na portalu Radija Slobodna Evropa. Ovako su Kurspahića shvatili njegovi vjerni istomišljenici. „Ime: Mehmed Grad: Chicago, IL – Da razdvoji i da izoluje svoje dzematlije i da ih vrati u kameno doba je namjera svih islamskih vodja, to je stara praktika nasatla jos iz vremena kada se je isalm zacinjao…Hvala Bogu za ovakve ljude kao sto je gosp. Kuspahic, samo napred!“, Ime: Monetarista – Gospodin Ceric je samo komicna spodoba, pastir kojemu je stado uglavnom pobjeglo, a on sad pokusava da ga vrati“, „ Ime: Anonimni posjetilac – Što je više svetih mjesta to ima više grijeha i načina da se sakriju zla djela.Svi se kriju iza,,božijih zakona”i čine prave zločine“, Ime: Kad bi kako samo moglo – Sirovi krkani iz IZ, mi smo obrazovani Europljani a Vi ako imate kakijeh problema s time, fino na kamilu pa pravac“, Ime: vuk Grad: ch – Kao ateista pravoslavno-hriscanske provenijencije i nazalost bivsi Sarajlija, mogu da kazem ovo: ja i meni slicni, nemamo “islamofobiju” i “reisofobiju” nego imamo UZASNU ISLAMOFOBIJU i UZASNU REISOFOBIJU“.

 

Republika Srpska

Diskriminacija muslimana Bošnjaka na svakom koraku

Bošnjaci muslimani u Republici Srpskoj svakodnevno su suočeni sa raznim vidovima diskriminacije. Bošnjaci muslimani u RS-u su građani drugog reda. Bošnjacima se sprečava pravo na obrazovanje, rad, o slobodi da ne govorimo. Sve su to razlozi koji su naveli banjalučkog muftiju Edhem ef. Čamdžića da odbije odlikovanje „Ordenom časti sa zlatnim zracima“, koje mu je dodijelio Milorad Dodik povodom 20.godišnjice Republike Srpske. Nakon što je dobio orden muftija Čamdžić je odgovorio Dodiku. „ Nas muslimane vjera uči da nagrada dolazi od Uzvišenog Allaha za dobra djela, ali je svakom čovjeku drago da ga i ljudi nagrade na ovom svijetu. Stoga, muftija Čamdžić cijeni i poštuje dobru volju predsjednika Republike Srpske g. Milorada Dodika da mu dodijeli „Orden časti“. Međutim, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić ne može primiti nikakav orden od predsjednika Republike Srpske dok njegove džematlije, muslimani Bošnjaci, u ovom entitetu nemaju ona prava koja zaslužuju po svim zakonima i propisima, Božjim i ljudskim, a to su jednakopravnost u raspodjeli radnih mjesta u državnim institucijama, slobodu od straha u kući i džamiji te potrebne uvjete za povratak i ostanak u svojim domovima, na svojim imanjima i svojim školama. Zbog toga, Ured muftije banjalučkog očekuje od vlasti u Banja Luci da odbijanje da primimo orden shvate kao znak da muslimani Bošnjaci nisu zadovoljni sa poštivanjem njihovih ljudskih prava te da na ovaj način žele skrenuti pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti da hoće da se osjećaju slobodno i sigurno u svojim kućama, na svojim imanjima, u svojim džamijama, u svojim školama i na svakom mjestu u svojoj domovi“.

 

Kardinal Vinko Puljić

Licemjeran odnos prema komšijama muslimanima

Kardinal Vinko Puljić nastavlja sa licemjernim odnosmo prema svojim komšijama muslimanima. Kad god ode u bijeli svijet Vinko Puljić se potrudi da izrekne što više neistina o islamu i muslimanima u BiH i o navodnoj ugroženosti Hrvata od strane komšija muslimana. Početak 2012. obilježio je Vinko Puljić svojim negativnim izjavama o muslimanima u BiH koje je izrekao u Njemačkoj. Na takav nastup reagirao je Rijaset Islamske zajednice u BiH. „Devetog januara 2012. godine reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je posjetio Ured nadbiskupa vrhbosanskog Vinka kardinala Puljića i zadržao se sa njim u dužem prijateljskom i komšijskom razgovoru. Kardinal Puljić se nije ni jednom riječju požalio reisu-l-ulemi na težak ili neravnopravan položaj katolika u Sarajevu, niti je spominjao broj izgrađenih džamija, niti je brojao koliko ima „vehabija” u našoj zemlji. A mogao je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić sve to prijateljski i komšijski kazati reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću, koji ga je posjetio u njegovom domu i na taj način mu ukazao poštovanja i priliku da mu kaže sve što mu je na srcu i oko džamija u Sarajevu, i oko „vehabija”, i oko islamizacije Bošnjaka, i oko „vraćene” imovine muslimanima, i oko „škola i drugih sfera društvenog života”, pa i oko položaja muslimana i katolika ne samo u Sarajevu, već u Mostaru, Stocu, Prozoru, Banja Luci itd. Mogao je to kardinal Puljić sve kazati reisu-l-ulemi dr. Ceriću i čuti njegovo mišljenje o svim tim pitanjima, onako u duhu kolegijalne i komšijske solidarnosti i dobre volje. Umjesto toga vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić je otišao u NJemačku da optuži svoj grad, svoju zemlju i svoje komšije muslimane Bošnjake zbog toga što podižu džamije, što među njima ima između 3.000 i 5.000 „vehabija”, ali državna vlast nema hrabrosti da ih „očisti”, kao što su imale one vlasti što očistiše muslimane Bošnjake iz Prozora, Stoca, Mostara, Čapljine, Livna itd. Žao nam je, ako je tačno to što su mediji prenijeli, što je kardinal Puljić na takav način predstavio svoj grad, svoju zemlju i svoje komšije svojoj braći katolicima u inozemstvu i na taj način pokazao dva lica, jedno za međunarodnu a drugo za domaću javnost. Ljubav je bolja od mržnje; istina je sigurnija od laži“.

 

Islamofobija ženskog (od)reda Katoličke crkve u BiH

Nečasna misija časnih sestara

Časnim sestrama ne žele prodavati ni kruh, Islamski ekstremisti vrijeđaju časne u Sarajevu, iz samostana zbog sigurnosti izlaze samo u paru, ovo su naslovi u hrvatskim medijima, objavljeni u januaru 2012.godine. Citirani naslovi odnosili su se na izjavu časne redovnice Ivanke Mihaljević, nadstojnice franjevačkog samostana Školskih sestara Krista Kralja u Sarejevu, koja je boraveći u dobrotvornoj ustanovi “Pomoć crkvi u nevolji /Aid to the Church in Need/ (ACN)” u Njemačkoj, izjavila da su časne sestre sve češće izložene verbalnim uvredama u javnosti. Zbog straha od zlostavljanja, samostan napuštaju samo u paru, ako je to uopće moguće. “Svakodnevni život je generalno sve teži. Sve više muslimanskih ekstremista emigrira iz Saudijske Arabije i otvara tvrtke u BiH”, kazala je časna sestra Ivanka Mihaljević. Ovim islamofobičnim izjavama Ivanka Mihaljević je otkrila kakav neiskren i iskvaren odnos ima njezin svečenički red prema nama muslimanima.

 

EU

Doris Pack: Velikosrpska uticajna sluškinja

Važnu ulogu u rasplamsavanju mržnje prema Bošnjacima muslimanima u 2012.imala je i Doris Pack, zastupnica Evropskog parlamenta iz njemačke Kršćansko-demokratske unije. Doris Pack, poznata Dodikova plaćenica, pokušala je zajedno sa Holandskim islamofobom Bastianom Belderom da u Vanjskopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta progura Nacrt rezolucije kojom će se pozvati Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini da se „jasno negativno izrazi o rastu vehabizma”. Tim povodom Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže. „ Izjave parlamentaraca Evropskog parlamenta Doris Pack i Holanđanina Bastiana Beldera podsjećaju Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini i muslimane Bošnjake na stavove, propagandu i psihološki rat srpskih ekstremista kojima su izloženi svo ovo vrijeme. Ti ekstremistički stavovi, pod plaštom borbe protiv samo njima znane islamske i muslimanske prijetnje Evropi, odgovorni su za teške patnje, zločine i masovna stradanja muslimana Bošnjaka, uključujući i genocid“. Doris Pack je još jednom pokazala svu drskost i otvoreno se stavila na stranu srpske četničke propagande. Nažalost, Doris Pack obavlja uticajnu političku poziciju u institucijama Evropske unije. Srpska lobisti su očito dobro shvatili koga treba lobirati. Zahvaljujući jalovoj bošnjačkoj politici, Doris Pack je još više olakšan posao obavljanja prosrpske propagande protiv islama i muslimana u BiH.

 

NeKecmanović

Kecmanovićev model velikosrpske antimuslimanske propagande

NeKecmanović, politički mentor Milorada Dodika čitavu proteklu 2012. uporno j eširio opasne ideje protiv BiH i Bošnjaka muslimana. Primjer njegovog islamofobičnog djelovanja je pisanje o smrti profesora Nijaza Durakovića. U srpskom listu „ Press“ profesor Kecmanović je iznio neviđenu laž o rahmetli Nijazu Durakoviću. Naime, Kecmanović piše da je nekog ljeta Nijaz Duraković „boravio u Palestini u kampu za terorističku obuku Al Fataha“. Zašto je ovaj velikosrpski ideolog i politički mentor Milorada Dodika svom srpskom čitalačkom puku na ovakav način predstavio Nijaza Durakovića? Odgovor je jednostavan. U cijeloj bivšoj Jugoslaviji Nijaz Duraković je bio poznat kao okorjeli komunista, čovjek koji sa vjerom nema ništa. Objavljujući laž da je Duraković bio na obuci u Palestini, NeKecmanović vrši bolesnu propagandu protiv svih Bošnjaka muslimana i to na taj način da ovom pričaom o Durakovićevoj obuci u Palestini tjera svoje Srbe da se upitaju „ pa ako je jedan zakleti komunista kao što je Nijaz Duraković imao terorističku obuku u Palestini šta su i za šta su se sve obučili oni Bošnjaci muslimnai koji svaki dan idu u džamije i koji se smatraju muslimanima“. Po ovoj, Kecmanovićevoj propagandno – psihološkoj matrici ovih dana nastupa i Doris Pack.

 

Rajko Vasić, generalni sekretar SNSD-a

Dodikov prostak zadojen mržnjom prema islamu

Rajko Vasić, generalni sekretar SNSD-a je neviđeni prostak koji je zadojen mržnjom prema islamu. On govori i piše ono što Milorad Dodik i ostali visoki politički funkcioneri iz SNSD-a misle i tajno, između sebe, šaputaju. Kada bi citirali sve njegove proste uvrede na račun islama i muslimana trebalo bi nam sto stranica Saffa. Umjesto citiranja Vasićevih prostakluka upućujemo vas na njegov blog –http://vasicrajko.blogspot.com.

 

Djelovanje šiija u BiH

Primjer šiitskog širenja mržnje prema hanefijskom i drugim sunijskim mezhebima

U posljednje vrijeme na internetu je pokrenuto više web stranica prošiitskog sadržaja na bosanskom jeziku. Putem spomenutih šiitskih stranica širi se mržnja i laž prema muslimanima sunijskog pravca. U sklopu tog širenja mržnje posebno mjesto zauzima neprimjereno pisanje o hanefijskom mezhebu. Tako se na web stranici „yahusein“ ovako piše o imamu Abu Hanifi i njegovom mezhebu. „ Vladari nasilja su ti koji su postavili Imame ehli sunneta. Imamo Ebu Hanifu … Nalazimo da je on izmislio mezheb koji počiva na kijasu (analogiji) i djelu po ličnom nahođenju kada imamo jasan Kur’anski tekst ili Poslanikovu predaju“. U drugom tekstu naslovljenom „ Tajna širenja sunijskih mezheba“, piše. „ Onaj ko pomno pročita knjige historije i ono što su prethodnici u njima zapisali naći će, bez sumnje, da su se četiri sunijska mezheba u to vrijeme proširila među ljudima voljom vladajuće vlasti i njenim upravljanjem. Zato su pristalice ovih mezheba mnogobrojne, jer ljudi slijede vjeru svojih vladara… Harun nikom nije dozvolio da zauzme položaj sudije bez njihove saglasnosti. A oni bi se saglasili samo ako je dotični sljedbenik hanefijskog mezheba. Tako je Ebu Hanifa postao najveći učenjak, a njegov mezheb nejrašireniji mezheb na području fikha, uprkos tome što ga je ulema iz njegovog vremena, dakle, njegovi savremenici, proglašavali nevjernikom i smatrali ga bezbožnikom“.

 

Federalna televizija

Skandalozno: FTV danima objavljivala reklamu u kojoj su Mojsije – Musa a.s, Muhamed a.s. i Isa – Isus a.s. nazvani radikalnim vjerskim vođama

Federalna televizija je nastavila sa svojom islamofobičnom medijskom politikom tokom većeg dijela 2012.godine. Navodimo nedopustiv primjer vrijeđanja Božijih poslanika. U srijedu 22.februara u kasnim večernjim satima na programu Federalne telvizije prikazana je 9.epizoda dokumentarne emisije „ Fenomeni, izgubljeni arhivi“. Danima, prije objavljivanja ove dokumentarne emisije FTV je svaki dan po više puta reklamirala emitiranje iste. U toj najavi izrečene su nevjerovatne uvrede na račun vjere i Božijih poslanika. Naime, poslanici Mojsije ili Musa a.s, Muhamed a.s. i Isa ili Isus a.s. nazvani su radikalnim vjerskim vođama. Slijedi doslovni citat. „ Identiteti mnogih kultura i nacija građeni su kroz fanatizam i strast radikalnih vjerskih vođa. Mojsije, Muhamed i Isus najpoznatiji su među njima. Neki su završili kao mučenici a neki su u smrt odveli čitave grupe ljudi“.

 

 

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej

Mržnja izbija iz njegovih usta,a još je gore ono što kriju njegova prsa!

Kad god se patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej bavi Bosnom i Hercegovinom iz njegovih usta izbijaju poruke mržnje, poruke koje su veoma opasne za sve građane naše zemlje. U 2012.godini patrijarh Irinej je više puta uputio opasne poruke. U Banja Luci, na misnom govoru iz banjalučke crkve Republiku Srpsku nazvao „najmlađom srpskom državom“. Na ovakve antidržavnu i ratnohuškačku izjavu, pored mnogih u BiH, reagovao je i Ured visokog predstavnika. OHR je podsjetio da Republika Srpska nije država nego entitet, sastavni dio suverene države Bosne i Hercegovine. ”Republika Srpska nije država već sastavni entitet suverene države Bosne i Hercegovine. Entiteti su uspostavljeni dejtonskim ustavom Bosne i Hercegovine, istovremeno BiH je nastavila svoje postojanje kao država po međunarodnom pravu samo sa modificiranom ustavnom strukturom. I Ustav BiH ne ostavlja prostora za bilo kakav suverenitet entiteta, a ovlasti entiteta nisu izraz bilo kakve državnosti”, kaže se u zvaničnom stavu ureda visokog predstavnika. Također, Irinej je u Mostaru rekao “Ovo je srpska zemlja, zemlja svetog Save, zemlja naših mnogih poznatih ličnosti. Trebamo je sačuvati i za nju se boriti“. Nije ovo prvi put da Irinej ovako nastupa. U svom dosadašnjem mandatu srpskog patrijarha Irinej je izrekao mnoge poruke mržnje prema islamu, muslimanima i Bosni i Hercegovina.

 

Tuzla

Tuzlanski franjevci u službi širenja mržnje prema muslimanima

Po uzoru na sarajevske službenike Katoličke crkve, tuzlanski fratri su putem hercegovačkog proustaškog portala Croportal.ba širili laži o tome da je Tuzla Teheran iz kojeg se na silu tjeraju Hrvati, te se pljačka njihova imovina a počinitelji ne kažnjavaju. „Oskvrnjuju se groblja, ruše povratničke kuće, protjeruju nebošnjaci, etnički se čisti grad Tuzla od svih koji misle i izgledaju drugačije od stanovnika ovog malog Teherana, kako ga nazivaju. Hrvati se još jednom žele zastrašiti ali fašistima iz Tuzle to očito ne ide od ruke“, rekli su fratri za Croportal.ba.

 

Uloga medija u Republici Srpskoj u širenju mržnje prema islamu i muslimanima

Mediji u RS-u sistematski i tačno ciljano šire islamofobiju

Uloga medija u Republici Srpskoj u širenju mržnje prema islamu i muslimanima je ogromna. Mediji u RS-u sistematski i tačno ciljano šire mržnju prema islamu. U tom poslu prednjače televizija RTRS, TV BN, novine Glas Srpske, Press, beogradske Večernje novosti, Nezavisne novine, i drugi manje uticajni mediji, kao i internet portali. Dovoljno je pogledati kakve poruke se izbacuju iz spomenutih medija pa da se zaključi kako se radi o psihološko – propagandnom ratu protiv Bošnjaka muslimana i islama. U nastavku citiramo neke od tih psihološko – propagandnih poruka.

Vehabije “osvajaju” entitetsku granicu.Radikalni islamisti i njihovi finansijeri, koji se iz Saudijske Arabije i drugih država u Persijskom zalivu preseljavaju u BiH, u našoj zemlji uglavnom će da se “skrase” u područjima na entitetskoj liniji razgraničenja, tvrde bezbjednosni stučnjaci. (Nezavisne novine). Vehabije su velika prijetnja RS. Stručnjak za pitanja bezbjednosti Predrag Ćeranić upozorava da Republici Srpskoj prijeti realna opasnost od gerilskog rata vehabijskog pokreta u BiH. (Press). Bočinja: Vehabije i dalje prisvajaju srpsku imovinu (SRNA). Banjaluka- vehabije traže kuće u Krčmaricama (Nezavisne novine). Trebinje: Hoće li vehabije i u Skočigrm?( RTRS)

 

Negiranje genocida Bošnjacima muslimanima

Arie Livne

Jevrej Arie Livne, savjetnik Milorada Dodika je Dnevniku 2 RTRS od 25. januara, 2012. godine negirao genocid u Srebrenci. Tim povodom Kabinet reisu-l-uleme je izdao saopćenje u kojem se kaže: „ Gospodin Arie Livne, koji se, pored toga što je savjetnik Miloradu Dodiku, predstavlja i kao specijalni predstavnik Svjetskog jevrejskog kongresa za bivšu Jugoslaviju, ima pravo savjetovati Milorada Dodika da negira genocid muslimanima Bošnjacima u Srebrenici, ali nema pravo negirati presude međunarodnog tribunala u Hagu, koji je nedvosmisleno utvrdio da su srpske vojne i policijske snage počinile genocid u i oko Srebrenice. Također, gospodin Arie Livne nema pravo negirati Rezoluciju Europskog parlamenta od 15. januara 2009. god. kojom se od članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana traži obilježavanje 11. jula kao Dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Gospodin Arie Livne ima pravo da se dodvorava Miloradu Dodiku i njegovim mentorima u Beogradu, ali nema pravo nanositi dodatni bol i patnju bošnjačkim žrtvama srpskog genocida. Savjetnik Milorada Dodika ima pravo ostvarivati ličnu korist, savjetujući svog poslodavca, ali nema pravo nanositi štetu žrtvama genocida, koji imaju pravo na duševni mir i na slobodu od širenja neistine o njihovom stradanju“.

 

Islamofobični komunisti ne odustaju

SDP je nastavio sijati razdor među muslimanima sela Piljužići

SDP je i u 2012. u tešanjskom selu Piljužići nastavio sijati razdor među muslimanima ovog sela. Nažalost, SDP je zasijao svoje otrvono sjeme i raširio toliku fitnu među džematlijama Piljužića da će trebati dosta vremena da se situacija popravi.

 

Rijaset islamske zajednice u BiH

Drugi izvještaj o islamofobiji

Sarajevo, 7. maj 2012., u Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predstavljen je Drugi izvještaj o islamofobiji na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Izvještaj obuhvata različite segmente diskriminacije i netolerancije na osnovu vjere. Sastavni dio Izvještaja predstavljaju preporuke organima i institucijama Bosne i Hercegovine i međunarodnim političkim organizacijama i organizacijama za zaštitu ljudskih prava. Drugi Izvještaj o islamofobiji, diskriminaciji i netoleranciji na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini registrirao je različite oblike netolerancije i diskriminacije prema muslimanima. Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na Petoj redovnoj sjednici, održanoj 30. marta 2012. g. u Sarajevu usvojio je ovaj Izvještaj, koji obuhvata vremenski period januar – decembar 2011. g. Izvještaj se sastoji od šest područja koja su bila u fokusu praćenja i analize: državni i politički sektor; lična i kolektivna dimenzija slobode vjere u medijima; sektor zapošljavanja; sektor obrazovanja; diskriminacija i netolerancija u umjetničkim djelima; zločin iz mržnje ili napadi na muslimane, službenike i imovinu Islamske zajednice.

 

Helsinški komitet za ugrožavanje muslimanskih prava u BiH

Vera Jovanović ustrajna u napadu na muslimane

Vera Jovanović iz Helsinškog komiteta u BiH u više navrata je nasrnula na prava muslimana u BiH. Zloupotrebljavajući svoju poziciju čak je poslala izvještaj UN-u u žali da Rijaset Islamske zajednice u BiH podstiče govor mržnje i iznosi klevete protiv boraca za ljudska prava. Vera Jovanović je zaista bila uporna u svojim napadima na muslimane i našu Islamsku zajednicu. Njena upornost motivirana je ogromnom mržnjom prema Islamskoj zajednici u BiH a naročito premaa reisu dr. Mustafi ef. Ceriću. Vera Jovanović izmišlja laži da Rijaset IZ u BiH smanjuje poštovanje koje, navodno, ima Helsinški komitet u BiH. Kako Vera Jovanović može da očekuje bilo kakvo poštovanje od muslimana u BiH kad se svim sredstvima zalaže da se muslimankama koje nose hidžab zabrani rad u državnim institucijama. Umjesto da štiti prava i muslimanki u BiH Vera Jovanović ih bezobzirno gazi. Mržnja prema muslimanima koju ispoljava učinila je da Vera Jovanović od jednu korisnu nevladinu instituciju, kao što je Helsinški komitet,pretvori u njenu suprotnost i skrene je na put ugrožavanja prava muslimana u BiH.

 

Dodikov plaćenik – Dževad Galijašević

On i njegova porodica jedu imetak zarađen širenjem mržnje prema muslimanima u ime velikosrpske politike

Islamofobični opus Dževada Galijaševića je toliko obiman da bi ga teško bilo smjestiti u jednu novinu. Za sve što se dogodi u BiH, regiji i svijetu krivi su islamski ekstremisti Bošnjaci.

 

Fra Drago Bojić,zamjenik glavnog urednika „Svjetlo riječi“

Fra Bojić razotkrio uređivačke manipulacije Večernjeg lista BiH

Fra Drago Bojić,zamjenik glavnog urednika „Svjetlo riječi“ napisao je u martu veoma zanimljiv tekst o „ Večernjem listu“. Zapravo, fra Bojić je veoma precizno i do kraja tačno opisao sramnu, antimuslimansku uređivačku politiku „ Večernjeg lista“. „S obzirom na količinu manipulacija (bosansko)hercegovačko izdanje Večernjeg lista spada u sami vrh novinarske neodgovornosti pa i neprofesionalnosti.Večernji list BiH funkcionira kao medijski organ stožerne hrvatske stranke – HDZ BiH, a od nedavno, iako oprezno, i njezine sluškinje HDZ 1990. Uz asistenciju političkih i nacionalnih lidera, a dijelom i vjerskih, ovaj medij demonstrira rigidni oblik partitokratske medijske manipulacije… Ove novine se zavodnički poigravaju emocijama (viktimizirajući hrvatski narod i šireći strah od turskog i muslimansko-bošnjačkog zuluma), nude nemoguće političke i religijske životne koncepte (od zagovaranja politike trećeg entiteta do protežiranja mnogim ljudima nedostižnih hodočasničko-kozmopolitskih avantura). U posljednje vrijeme u ovom listu dominiraju prilozi o “majorizaciji hrvatskog naroda” i tekstovi usmjereni protiv muslimana i Sarajeva, ali i oni u kojima se pokušava dodatno otežati položaj bosanskih Hrvata, posebno ondje gdje žive u većinskim bošnjačkim sredinama. Slijedeći politiku stožerne stranke koja se izručila Banjoj Luci, Večernji list nateže činjenice, sve kako bi njima opravdao ili umanjio republičkosrpsko zlo, a produbio mržnju i nemogućnost suživota u Federaciji“.

 

Dokazana islamofobija u biH

Za sve su krive vehabije?

Ribari su na rijeci Bosni, u blizini naselja Mulići (Visoko), u aprilu primijetili leš nepoznate osobe u vodi, te o tome obavijestili policiju. Ubrzo je obavljena obdukcija i identifikacija, kojom je utvrđeno da je riječ o Kenanu Hadžiavdiji, koji je bio nastanjen u vogošćanskom naselju Svrake – Ravne. Njegov nestanak su 21. marta policiji prijavili mladićevi roditelji, nakon što se oko jedan poslije ponoći iz kuće uputio u nepoznatom pravcu. Žalimo zbog ovog nesretnog događaja i molimo Allaha da podari sabura Kenanovim roditeljima. Nažalost, Kenanovi roditelji su u jednom trenutku, neposredno nakon nestanka njihovog sina, u domaćim medijima za taj nestanak optužili vehabije. „ Kenan je otišao od kuće zbog bolesti ili zbog vehabija, nema drugog razloga“, rekla je majka rahmetli Kenana nakon što je saznala da joj nema sina. Ovaj slučaj vjerodostojno pokazuje koliko je islamofobija raširena u Bosni i Hercegovini. Nesrećna majka je razmišljala upravo po islamofobičnom šablonu a po kojem su vehabije unaprijed krive za sve.

 

Džemaludin Latić o stanju u bh. kulturi

Postoji jedan klan u kulturi koji sve što je vezano za islam, muslimane smatra retrogradnim

Pjesnik Džemaludin Latić otvoreno, bez pardona, definira zašto se naša znamenita pozorišna predstava “Gazi Husrev beže” nije mogla naći na Festivalu bh. Drame u Zenici ( Sa ovom konstatacijom slaže se i Gradimir Gojer koji je rekoa: „ U našem teatru homoseksualni lobi uništava sve muslimansko i mene“).

„ Postoji jedan klan koji sve što je vezano za islam, muslimane i bošnjaštvo smatra retrogradnim. Smatraju

da jedino oni imaju pravo na teatarski prostor samom činjenicom što šire mit o progresu i promoviraju

antivjerske i antibosanske vrijednosti kakve su homoseksualizam, kakve su teze o Bosni kao zemlji mržnje, itd.

A te klanove plaća naš narod i, kako se meni čini, aktuelna vlast. Mene su eliminirali iz rasističkih razloga zato

što sam musliman i zato što musliman u ovoj zemlji, od Mehmedalije Dizdara i Meše Selimovića do mene“, zaključuje profesor Latić.

 

Svjetlana Broz, unuka Josipa Broza Tita

Islamofobična na djeda!

Često u Bosnu i Hercegovinu navrate, za nas potpuno nepoznati, svjetski likovi koje nam predstavljaju kao nekakve svjetske popularne zvijezde. Većina od njih su osobe koje su postale poznate po javnom i otvorenom napadu na islam i muslimane. Danas je u svijetu popularno i isplativo napadati islam. Tako je ovih dana iz islamofobičnog podzemlja glavu izmolila i Svjetlana Broz, unuka bivšeg jugoslovenskog diktatora Josipa Broza Tita, koja je skrivajući se iza nejakih leđa Kanađanke ugandskog porijekla Irshad Manji i njenog islamofobičnog književnog šunda u kojem na uvredljiv način tumači islam. Koristeći se Irshad Manji, Svjetlana Broz je u Tuzli, na promociji knjige Irshad Manji, optužila muslimane da su kukavice i zajednica bez moralnih vrijednosti. ˝Ona je na jedan savršeno precizan način prepoznala fenomen nedostatka moralne hrabrosti kod pripadnika njene verske skupine – muslimana širom sveta. Dakle, nedostatka hrabrosti kojom bi napravili pozitivne iskorake u reformi islama“, rekla je Brozovka. Ne iznenađuje nas što Svjetlana Broz mrzi islam i muslimane, šta bi drugo očekivali od unuke čovjeka koji je muslimane zavio u crno.

 Čitanka za 8. razred osnovne škole, autora Muhidina Džanke i Željka Ivankovića

Psovanje Boga po nastavnom planu i programu

Upozoravamo na jedan veoma opasan propust. Naime, u Čitanki za 8. razred osnovne škole, čiji su autori Muhidin Džanko i Željko Ivanković, u poglavlju o medijskoj kulturi, nalazi se i kraći fragment flmskog scenarija filma „Sjećaš li se Doli Bell“. U tom izboru priređivača Čitanke, koji treba osnovnoškolcima da pokaže šta je scenarij i koje su njegove osnovne karakteristike“, nalazi se i rečenica u kojoj Kerim, jedan od likova u tome filmu ni više ni manje nego psuje Boga

Fra Ivo Marković

Fratar koji tvrdi da je samo 10 % Kurana tačno a da je ostalo povijesno uvjetovano

Fra Ivo Marković je čovjek koji u posljednje vrijeme veoma često napada islam i muslimane. U 2012.to je učinio više puta. Izdvajamo njegov napad na osnovu islama, na Kuran. Marković je sebi dao za pravo da napiše da je samo 10 % Kurana tačno a da je ostalo povijesno uvjetovano. „Kur’an sadrži otprilike 10% sadržaja koji vrijedi za sva vremena: monoteizam, molitva, ljudsko dostojanstvo, pravda i društvena odgovornost. Ostalo je sve povijesno uvjetovano“. Osim toga, Marković proglašava fundementalistima sve muslimane koji vjeruju da je Kuran Božija riječj koja u doslovnom smislu nadilazi svako vrijeme i vrijedi za sva vremena. „ Osnovna napetost u islamskom svijetu koja rješava odnose prema drugim religijama odvija se na pristupu čitanju i tumačenju Kur’ana. S jedne strane je islam koji drži Kur’an Božjom riječju koja u doslovnom smislu nadilazi svako vrijeme i vrijedi za sva vremena. To je osnova fundamentalizma… Onaj drugi daleko dominantniji islam drži da je objava dana Muhamedu izrečena u promjenljivim povijesnim okolnostima koje ne vrijede za sva vremena

Trebinje

Vladika Grigorije poznati islamofob

U Sarajevu je u septembru održana dvodnevna Međunarodna konferencija za mir u organizaciji Sent Egidia, a na kojoj je su gosotovali brojni vjerski lideri iz čitavog svijeta. Kada smo vidjeli da je u Sarajevo došao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej sa svojim saradnicima, prije svega ozloglašenim vladikama Grigorijem i Kačavendom, znali smo da neće izaći na dobro. Na kraju ispostavilo se da smo bili u pravu. Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije je planski izazvao incident drugog dana Konferencije kada je je pred svima optužio reisa dr. Mustafu ef. Cerića da u Bosni i Hercegovini želi napraviti islamsku državu. Srpska pravoslavna crkva je smišljenim i doboro pripremljenim izazivanjem incidenta pred svjetskim vjerskim i političkim liderima željela odaslati upečatljivu poruku da je Bosna i Hercegovina nemoguća država. Srpska pravslavna crkva i njeni bojovnici, koji nose uniforme mantije vladika, nastavljaju sa agresijom na Bosnu i HercegovinuMoramo priznati da je vladika Grigorije veoma privržen svom zadatku borbe protiv islama i Bošnjaka muslimana. A vidi se da je dobro i istreniran. To se vidjelo dok je izvodio „ sarajevski atentat“ na reisa dr. Mustafu ef. Cerića.

Boris Dežulović – islamofob plaćenik

Pa, primjer njegov je kao primjer psa: ako se okomiš na njega, dahćući plazi jezik, ili ostaviš li ga – plazeći jezik dahće. To je primjer ljudi koji poriču ajete Naše (El-A’raf, 175-6)

Hrvatski novinar Boris Dežulović, na privremenom radu u sarajevskom listu Oslobođenje redovno piše komentare o događajima u Bosni i Hercegovini. Kao iskusan novinar, Dežulović je shvatio, odnosno otkrio kako se najlakše i najsigurnije postiže popularnost u BiH. Dežulovićev džoker je otvoreno i veoma uvredljivo pisanje o islamu i muslimanima. Njegova specijalnost postala je pričanje viceva o Allahu, Kuranu i drugim islamskim svetinjama. Nažalost, Dežulović je isto postupio u četvrtak, 1.novembra, kada je kroz kolumnu „Kako je Mustafa ef. Grinch ukrao Bajram“, napisao mnoštvo ružnih uvreda o islamu. Dežulović se uopće ne osvrće na kritike i reakcije na svoje antiislamsko pisanje. Dežulovićev primjer pripada fenomenu psa koji se opisuje u suri El-A’raf u 175.ajetu. „ … Pa, primjer njegov je kao primjer psa: ako se okomiš na njega, dahćući plazi jezik, ili ostaviš li ga – plazeći jezik dahće. To je primjer ljudi koji poriču ajete Naše. Zato kazuj priču, da bi oni razmislili“.

Kako Bošnjake zaklati olovkom na popisu stanovništva

Popisna kampanja protiv Bošnjaka muslimana

Za bošnjački narod islamofobija nije samo manifestacija rasističke mržnje ili netrpeljivosti prema muslimanima, već mnogo više od toga. Kao što je nekada islamofobijom pripreman teren za masovne pokolje i progone Bošnjaka, tako se Islamofobija danas koristi kao motiv za vođenje kampanje nametanja lažnih nacionalnih identiteta bošnjačkom narodu. Potpuno je jasno da je projekat tjeranja Bošnjaka u nepostojeće bosanstvo završni dio genocida Bošnjacima muslimanima, s ciljem da se Bošnjaci razdjele na one koji će biti Bošnjaci i one koji će biti ništa. Taj projekat je brižno pripremam, sponzoriran, a što se vidi iz agresivnog i združenog nastupa mreže nevladinih organizacija i srpsko-hrvatskih medija u Sarajevu, odakle se Bošnjaci tjeraju da postanu ništa.

Otac islamofobije u BiH

Milorad Dodik

Vođenjem neprijateljske politike prema Bosni i Hercegovini i bošnjačkom narodu Milorad Dodik je omogućio rasplamsavanje islamofobije u Republici Srpskoj i nekim dijelovima Federacije BiH gdje žive Hrvati uvećini. Milorad Dodik svaki dan ponešto uradi protiv Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. On često govori jezikom mržnje i huška svoje istomišljenike na mržnju prema Bošnjacima muslimanima i BiH. Po posljedicama koje proizilaze iz njegove politike Milorad Dodik se može smatrati ocem islamofobije u BiH.

 

Leave a Reply

*

captcha *