Njih bi dvojica političkim liderima u BiH trebala pokazati jedinstvo SAD-a u namjeri da se pomogne u rješavanju bitnih tema u našoj zemlji.

Iako još nije jasno precizirano šta će biti teme sastanka, nije teško zaključiti da će tema razgovora biti aktuelna politička kriza u BiH i konkretni načini njenog rješavanja. Pojedini izvori navode da će jedna od tema biti Prudski sporazum, odnosno dogovor kojim se predviđa preustroj države na četiri federalne jedinice.

Sa druge strane BiH je u isčekivanju novog visokog predstavnika, a brojne organizacije i političke stranke iz naše zemlje istaknule su da bi pravo rješenje bilo da na to mjesto dođe Amerikanac Raffi Gregorijan koji će prisustvovati sastanku u petak, zajedno sa ambasadorom SAD-a u BiH Čarlsom Inglišom. Ovo pitanje se također nameće kao moguća tema sastanka.

Sigurno da će posjetom MekKejna i Libermana, koja znači iskazivanje namjere SAD-a da se aktivnije uključi u rješavanje problema koje ima BiH, novi visoki međunarodni predstavnik tko god to postao, svakako biti politički osnažen.

Na sastanak sa MekKejnom i Libermanom pozvani su Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Milorad Dodik, Dragan Čović, Haris Silajdžić, Mladen Ivanić i Božo Ljubić.

Izvor: Svevijesti.ba

Leave a Reply

*

captcha *