Iz američke su mornarice saopštili da su nuklearna podmornica USS Enterprise i nosač aviona Abraham Lincoln otpremljeni ka Perzijskom zaljevu kao podrška američkim vojnim operacijama u Afganistanu kao i da bi pružili zaštitu od piratskih napada u Hormškom zaljevu.

 

Posmatrači ističu da je Vašington udvostručio broj nosača u Zaljevu četiri puta u posljednjih deset godina.

 

Iran, s druge strane, pažljivo prati kretanje američkih nosača u Perzijskom zaljevu. Iranske zračne snage su saopštile da su špijunskim letjelicama uspjele snimiti neke od američkih brodova.

 

Komandant zračne “Hatem El Enbiya” (“Pečat vjerovjesnika”), general Ferzad Ismaili opovrgao je vijesti u medijima da su američki špijunski avioni snimili fotografije iranskih nuklearnih postrojenja.

 

Ismaili je ustvrdio da iranski zračni prostor nije bio narušen i izjavio kako nema potrebe da SAD šalju špijunske letjelice, pošto Iran već prilično dobro snimaju putem satelita.

 

Prilikom boravka u Rijadu, protekle subote, američka državna sekretarka Hillary Clinton je spomenula potrebu za proturaketnim odbrambenim sistemom, s ciljem zaštite zaljevskih zemalja.

 

 

(trtbosanskicom)

Leave a Reply

*

captcha *