Dok se takva kretanja dešavaju na Bliskom Istoku, Amerika i Izrael pripremaju veliku zajedničku vojnu vježbu u ovom mjesecu.

Amerika i Izrael će krajem ovog mjeseca izvesti zajedničku vježbu u domenu raketne i zračne odbrane.

Oko hiljadu američkih vojnika stići će u Izrael gdje će se i održati vojne vježbe.

Tokom vježbi koristiće se raketni odbrambeni sistemi, a jedan američki brod opremljen proturaketnim sistemom pokušavat će da se suprostavi napadima iz različitih pravaca.

Američki i izraelski zvaničnici održali su telekonferenciju tokom koje su informisali javnost da je riječ o šestoj po redu vojnoj vježni, koja je planirana ranije, ističući da će vježba biti odbrambenog karaktera.

Američki vojni zvaničnici su izjavili da vojna vježba, nazvana “Austere Challenge 12”, nije povezana sa bilo kakvom tenzijom na Bliskom istoku ili predstojećim izborima.

Izraelski zvaničnici su pak kazali da svako može izvući poruku kakvu god želi, komentarišući da su zajednička vježba i aktivnosti dovoljno snažna poruka same po sebi.

U izvještajima se navodi kako je vojna vježba, koja će trajati tri sedmice, ranije bila planirana za proljeće, ali da je zbog diskusija oko iranskog nukelarnog programa pomjerena za kraj ovog mjeseca.

 

(trtbosanskicom)

Leave a Reply

*

captcha *