IslamBosna.ba- Saudijski aktivista koji izvještava o hapšenjima šejhova i intelektualaca u Saudijskoj Arabiji Mu’teqali r’ej objavio je danas da je počelo suđenje alimima i intelektualcima koji su uhapšeni u septembru prošle godine. Na Twitteru je objavio: “Potvrđeno nam je da su saudijske vlasti počele tajna zasijedanja za suđenje uhapšenih u septembru prošle godine.”

U objavi se spominje da je saudijski režim prebacio uhapšene iz zatvora Zehban u zatvor Hajir, gdje su se nalazili drugi uhapšeni.

Saudijski opozicioni aktivisti smatraju da će suđenje biti tajno i očekuju velike kazne, jer tajna suđenja su samo po optužbama za terorizam.

U septembru prošle godine uhapšeni su šejhovi Selman el-Auda, Aud el-Karni i Ali el-Umeri kao i nekoliko drugih intelektualaca.

Mu’teqali r’ej  je do sada pouzdano izvještavao o osobama koje su prisilno nestale- uhapšene u Saudijskoj Arabiji, a na njegovom spisku uhapšenih nalazi se preko 80 alima, intelektualaca, aktivista za ljudska prava. Saudijske vlasti se još zvanično nisu oglasile ni o jednoj osobi sa njegovog spiska, mada su međunarodne organizacije za ljudska prava u više navrata pozivale na njihovo bezuvjetno oslobađanje i skretale pažnju javnosti na kršenje osnovnih ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

IslamBosna.ba