Larvo je u Kambodži prisustvovao sastanku Unije zemalja jugoistočne Azije.

U izjavi za medije nakon sastanka s Clinton, Lavrov je rekao da SAD i Rusija još uvijek nisu postgili sporazum o sirijskom pitanju.

Komentarišući dešavanja između Palestine i Izraela, Lavrov je rekao da Rusija “dijeli mišljenje sa SAD-om o prekidu vatre u tom regionu što prije”.

Lavrov je istakao da Rusija poziva lidere Hamasa i Izraela da rade na uspostavi primirja te dodao da je u tome potrebna pomoć arapskih zemalja.

Osvrćući se na odnose između Rusije i SAD-a, Lavrov je reagovao na “Magnitsky zakon”, koji je SAD prihvatila, a koji će zabraniti nekim ruskim birokratama ulaz u SAD.

“Upozorio sam cijenjenu ministricu Clinton da će Rusija dati potrebni odgovor na ovaj zakon. I ona zna da ćemo odgovoriti”, rekao je Lavrov.

Nakon što je advokat Sergey Magnitsky 2009. preminuo nakon hapšenja u Rusiji, SAD i evropske zemlje optužile su Rusiju da nije poduzela potrebne mjere opreza tokom trajanja pritvora te zatražile da kazni odgovorne birokrate. Ovaj zakon će zabraniti pojedinim ruskim birokratama ulaz u SAD.

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *