IslamBosna.ba– Afrički nacionalni kongres (ANC) je objavio da će predsjedavajući Hamasovog Politbiroa, Halid Miš’al, predvoditi delegaciju Hamasovog centralnog komiteta u posjeti Južnoj Africi koja počinje od danas, 18. oktobra.
Centralni komitet Hamasa će se tokom posjete Južnoj Africi susresti sa rukovodstvom Afričkog nacionalnog kongresa kako bi podijelili zajedničke vizije samoopredjeljenja palestinskog naroda i slobodne, nezavisne i suverene države Palestine oslobođene od izraelske okupacije, stoji u saopćenju ANC-a.
Tokom posjete Hamasov komitet će se također susresti sa raznim komponentama Saveza i različitim organizacijama civilnog društva i pokretima solidarnosti.
Program Hamasove posjete će biti objavljen u ponedjeljak tokom zvaničnog obraćanja rukovodstva ANC-a i Hamasa u Johannesburgu.

ANC je osnovan 8. januara 1912. godine u Blemfontainu. Pokret, koji se kasnije transformisao u političku stranku, zaslužan je za pokretanje višegodišnjih protesta koji su podigli nivo borbe za oslobođenje i podstakli radnike, studente i ostale građane da zatraže ukidanje rasizma. Pokret je zabranjen 1960. godine, a njegovi glavni lideri, uključujući Nelsona Mandelu, završili su u zatvoru poslije nekoliko godina. Tri decenije kasnije, južnoafrički režim dozvolio je rad pokreta i pustio Mandelu iz zatvora. On se vratio na čelo Kongresa 1991. godine i pobijedio na predsjedničkim izborima 1994. godine. To je bilo prvo glasanje na kojem su ravnopravno učestvovali pripadnici svih rasa. Afrički nacionalni kongres od tada je pobjeđivao na svim izborima.

IslamBosna.ba