Duboko pod zemljom, kakanjski rudari ne vide zalazak sunca niti čuju ezan za prekid posta, ali ipak imaju svoj znak za početak iftara.Muslimani širom svijeta, zavisno od države u kojoj žive, danas ili sutra, obilježavaju 27. noć mjeseca ramazana – Lejletul-Kadr, za koju vjeruju da je upravo u njoj počela objava svete knjige Kur’ana.
Za muslimane, ramazan je mjesec posta. U tih mjesec dana od zore do mraka suzdržavaju se od vode, hrane i drugih užitaka.
RudariKakanj
Ljeto i vrućine za mnoge postače su izazov, posebno za one koje rade teške fizičke poslove, kao što je slučaj sa rudarima u rudniku uglja u Kaknju, koje je posjetio reporter Al Jazeere Aksel Zaimović.

Podrška Uprave

Muhamed Benjo, rudar je gotovo 30 godina. Svake godine posti i to dok je, uglavnom, stotinama metara pod zemljom. Sreli smo se na njegovom radnom mjestu u rudniku u Kaknju.

Pokazuje nam kako izgleda njegov radni dan, kaže reporter Al Jazeere, koji se za ovu prigodu spustio sa rudarima u jamu.

Za Muhameda, ovogodišnji mjesec posta ima poseban značaj. Ovaj ramazan bit će posljednji na poslu, jer od novembra odlazi u zasluženu penziju. Kaže da će mu biti neobično odvojiti se od svoje druge porodice.

Muhamed i njegove kolege, kopaju i nadgledaju proces proizvodnje. Nastoje da završe svoje obaveze na vrijeme, a podršku im daje i Uprava rudnika. Kažu da dobiju dozvolu da neke teže poslove urade kasnije.

“Mi nastojimo da ovim ljudima pomognemo koliko možemo, proces ide”, kaže Emir Aliefendić, inžinjer u rudniku.

‘Najradosniji momenat’

Približava se vrijeme iftara, obroka koji se uzima nakon završetka posta. Duboko su pod zemljom i ne čuju ezan za prekid posta. Obavijest dobijaju putem razglasa.

“Obavještavamo kolege koje poste, da je nastupilo vrijeme iftara”, čuje se preko razglasa i nakon više od 17 sati bez hrane i pića, vrijeme je za iftar.

Za rudare stotinama metara ispod površine zemlje, iftar su, uglavnom, pripremile njihove supruge. A oni se, nakon što završe sa obrokom, vraćaju svojim redovnim obavezama.

I tako svaki dan. Ali bez obzira na sve, kažu, da im je iftar u jami najradosniji momenat, jer na taj način čuvaju svoju dugogodišnju tradiciju.

Izvor: Al Jazeera