Otvoriti istragu

Kako je “Dnevnom avazu” potvrđeno u Državnom tužilaštvu, radi se o predmetu u kojem je Više tužilaštvo Bihać podiglo optužnicu protiv Fikreta Abdića 8. avgusta 1996. godine.

– Cijeli predmet je Viši sud u Bihaću ustupio Županijskom sudu u Karlovcu te je zbog toga arhiviran – navode iz Tužilaštva BiH .

S druge strane, bivši komandanti, borci i logoraši insistiraju na otvaranju istrage protiv Abdića pred domaćim pravosuđem zbog rušenja ustavnopravnog poretka.

Nijaz Miljković, ratni komandant ARBiH, koji se snažno usprotivio Abdićevoj politici, kaže da je zločinčev čin veleizdaje najveći vojni uspjeh agresora u Krajini, jer je tokom bratoubilačkog rata stradalo najviše Bošnjaka.

Dokazni materijal

– Dodatnu dokumentaciju s više od 400 stranica dokaznog materijala protiv Abdića mi smo predali 2007. godine Tužilaštvu BiH i smatram da on treba odgovarati i pred domaćim sudom. Nažalost, oni koji su nekada rušili državu, danas nam na lokalnom nivou kreiraju politiku. Želim javno zločinca i njegovu kamarilu sada, kada se on želi vratiti u Bosnu, pitati gdje su bili 11. jula 1995. godine – kaže Miljković.

Alija Feriz, predsjednik Udruženja logoraša iz Velike Kladuše, kaže da bi zločinac onog trenutka kada kroči na tlo BiH trebao biti uhapšen.

– Vrijeme je da mu se sudi i ovdje. Vlasti su imale dovoljno vremena da se pozabave prikupljanjem dokaza i saslušanjem svjedoka – ističe Feriz.

Samir Abazović, predsjednik Udruženja RVI iz Bužima, kaže da borci  imaju velika očekivanja od vlasti.

– Mi, kao boračka udruženja, možemo inicirati pokretanje nove optužnice protiv Abdića, ali od vlasti i pravosudnih organa očekujemo da to urade i da se zločinac pojavi i pred Sudom BiH – ističe Abazović.

 

(kipba)

Leave a Reply

*

captcha *