Observer pod naslovom “Posljednji čin balkanskih ratova” piše da je početak suđenja Karadžiću “kulminacija” 14-godišnje bitke koja se vodi s ciljem da se kazne počinitelji ratnih zločina na Balkanu”.

List, navodeći da Karadžić prijeti kako će bojkotirati suđenje, navodi da je bivši predsjednik bosanskih Srba navodno odgovoran za masovna ubistva i “neke od najbarbarskijih zločina počinjenih u Evropi još od vremena nacizma”.

Veoma je važno, navode pojedini upućeni sagovornici Observera, da suci u Haagu ne dozvole da Karadžić u ovom procesu odnese “psihološku pobjedu” s optuženičke klupe.

Slobodan Milošević je tako, kaže za Observer glavni tužitelj u slučaju protiv bivšeg predsjednika SRJ i Srbije Geoffrey Nice, “namjerno manipulirao sistemom u Haagu” i usporio vlastito suđenje. Najvažnije je stoga, ocjenjuju sagovornici ovog lista, ne dozvoliti da se optuženi sami brane.

Iako se Karadžiću sudi, piše Observer, Republika srpska – njegova “kreacija” – ostaje na mapi BiH kao “podsjećanje na genocid, ratne zločine i etničko čišćenje devedesetih godina prošlog stoljeća”.

List ocjenjuje da je Haški sud (ICTY) do sada imao “neujednačen uspjeh” u namjeri da prvi put u historiji na ovaj način provede međunarodnu pravdu, odnosno osudi odgovorne za ratne zločine na Balkanu.

U posljednje vrijeme, piše Observer, ICTY se suočava s ograničenim budžetom, najavama o skorom zatvaranju, neodgovarajućim kadrovima, ali i “prevelikim očekivanjima” međunarodne zajednice.

S obzirom na to da je Slobodan Milošević umro u pritvoru, a Ratko Mladić i dalje nije uhapšen, suđenje Karadžiću – odnosno način na koji će ono biti vođeno – bit će ključno za konačni stav svjetske javnosti prema Haškom sudu, zaključuje Observer u nedjelju.

Sunday Telegraph također donosi opširan tekst posvećen početku suđenja Radovanu Karadžiću, u kojem, uz svjedočenje majke jednoga sedmogodišnjeg dječaka ubijenog tokom opsade Sarajeva 1992. godine, podsjeća na Karadžićev ratni nadimak među Muslimanima – “Zvijer”.

Samo je u Sarajevu, navodi list, tokom rata u BiH poginulo oko 10 hiljada ljudi; uz osam hiljada ubijenih u Srebrenici i brojna silovanja i mučenja u mnogim logorima širom Bosne, Karadžić bi, ukoliko bude osuđen u Haagu, veoma lako mogao da provede ostatak života iza rešetaka zbog rata čiji je jedan od najodgovornijih izazivača, piše Sunday Telegraph.

List ocjenjuje i da je Karadžić, koji će se pojaviti pred sudom “veoma drugačiji od čovjeka uhapšenog u julu 2008; od hapšenja pod pseudonimom dr. David Dabić, bivši predsjednik RS-a sada izgleda gotovo isto kao i tokom rata, osim što je vidno stariji i pod stresom, ocjenjuje list.

Kako su šanse da Karadžić bude oslobođen bez krivice minimalne, smatra Sunday Telegraph, jedino mu preostaje da suđenje pokuša usporiti što više može, i uživa u komfornom pritvoru u Haagu što duže – sve dok ne bude prebačen u neki od “pravih” zatvora u Evropi, kao i raniji haški osuđenici.

(FENA/Minber.ba)

Leave a Reply

*

captcha *