Iz ove inicijative saopćili su da su jutros „po skandaloznom i politički motiviranom nalogu tužitelja Okružnog tužilaštva u Bijeljini Ranka Kerovića saslušani koordinator Inicijative Emir Suljagić i aktivista Zekerijah Hadžić.
Suljagiću i Hadžiću su postavljana pitanja o osnivanju Inicijative, njihovoj ulozi u pozivanju građana da se prijave i glasaju u Srebrenici, načina na koji su aktivnosti „Glasaću za Srebrenicu“ finansirane, pa sve do eventualnog budućeg angažmana Građanske inicijative ili osnivanja novog udruženja.
„Glasaću za Srebrenicu“ smatra da su ovakvim ispitivanjem Okružno tužilaštvo u Bijeljini i MUP RS protivustavno i protivzakonito ugrozili mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.
„Podsjećamo da sprječavanje ostvarivanje prava građana na slobodu kretanja i izbora prebivališta ali i slobodu udruživanja u svrhu ostvarivanja istih predstavlja grubi nasrtaj na Ustav i zakone BiH i entiteta Republike Srpske, dok sprječavanje povratka protjeranih na svoja ognjišta predstavlja grubo kršenje Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma i vraća Bosnu i Hercegovinu u 1992. Godinu“, ističe se u saopćenju za javnost.
„Glasaću za Srebrenicu“ poziva ministra sigurnosti BiH, sve političke partije koje ne poriču genocid, ali i predstavnike međunarodne zajednice u BiH da se jasno i glasno izjasne o ovome političkom progonu.
Iz Inicijative su poručili da pokušaji zastrašivanja neće spriječiti aktivnosti koje se već poduzimaju na uspostavi koalicije civilnog društva „Prvi mart“, koja će za cilj imati registraciju interno raseljenih, povratnika, prognanika i izbjeglica za Opšte izbore 2014. i zajednički nastup političkih partija koje ne poriču genocid na izborima u Republici Srpskoj.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *