IslamBosna.ba-Robert Fisk,britanski pisac i novinar,koji radi kao dopisnik lista The Independent za Bliski istok napisao je sljedeće: “

“Šta se dogodilo Egiptu? Mrtvi se nazivaju ‘teroristima’, riječ koju Izraelci koriste za svoje neprijatelje. Riječ koju koriste i Amerikanci. Egipatska štampa govori o ‘sukobima’ kao da su se naoružani pripadnici Muslimanskog bratstva sukobili sa policijom. Jučer ujutro sreo sam starog prijatelja,Egipćanina, koji mi je rekao da je zaplakao kada je pogledao zastavu svoje zemlje.

Mogu shvatiti i zbog čega. Zbog čega je ubijeno toliko ljudi? Ko ih je ubio? Postoji veliki broj Egipćana, koji nisu Mursijeve pristalice da budemo načisto, koji su mi juče rekli da ne mogu vjerovati u to da su sve pristalice Bratstva imale oružje, kao jedan koji je zaista držao Kalašnjikov u blizini bolnice,čovjek kojeg sam ja vidio, ali istina je da su policajci ubili nenaoružane muškarce a da nijedan policijac nije ubijen. To je bio masakr. To je masovno ubistvo. Nepostoji druga riječ za to.

I onda slušamo riječi naših voljenih ministara. Uzmimo kao primjer Williama Haguea, koji je zamolio egipatske vlasti da se suzdrže od nasilja jer sada je vrijeme dijaloga, a ne sukoba”.

O lutka naša draga. Ovo nisu riječi koje bi uputio sirijskoj vladi, naravno. To je samo malo više vatrene moći koju su naši dragi prijatelji Egipćani koristili nad svojim neprijateljima.

Da su Assadovi podanici ubili toliko demonstranata na ulicama Damaska UN bi na sav glas odjekivao da izrazi naše užasavanje, našu bezgraničnu srdžbu, naše zgražanje. Ali naravno Kairo nije Damask, i naše riječi moraju biti usklađene prema našim prijateljima, ne samo prema generalu koji vodi ovu zemlju.I pogledajte! Ministar unutarnjih poslova Egipta je kazao svojim ljudima da protesti Bratstva u džamiji na Rabiji ‘s Allahovom dozvolom se moraju okončati. Nadamo se da će se dozvati i pridružiti se političkom procesu”. Ali zar to nisu uradili kada su pobijedili na izborima? General Muhamed Ibrahim, ministar unutarnjih poslova, izjavio je da je samo 21 pripadnik Bratstva ubijen. Pa kako sam onda juče ujutro izbrojao 37 tijela na podu bolnice?

A šta je to ‘politički proces’ u Egiptu? Ukoliko učestvuješ na izborima i pobjediš-a onda te svrgne general (momak zvani Abdel-Fatah el-Sisi) kakva je budućnost politike u Egiptu? Zapad možda želi da voli Egipat, ali sada ga vodi veoma žestok general koji izgleda da ne mari mnogo šta mi mislimo. On shvata da su egipatski odnosi sa Izraelom su znatno značajniji od bilo kojeg državnog udara u Kairu i da očuvanje egipatskog mirovnog sporazuma s Izraelom vrijedi daleko više od bilo kakvih zahtjeva za demokratijom u Kairu.

I mi-na Zapadu-se slažemo sa tim. Obama je rekao Egipćanima da će SAD ‘uvijek biti jak partner egipatskom narodu dok budu oblikovali svoj put u budućnost”. A narod Egipta-čekajući na ovo- je ‘dobio priliku da post-revolucionarnu trazniziciju zemlje vrati na pravi put’. Pa evo vam je! Vojni državni udar je ‘ post-revolucionarna tranzicija’. Zaboravite 37 mrtvih koje sam vidio u bolnici u subotu.Zaboravite Obamin govor od prije četiri godine u zgradi Univerziteta u Kairu koji se nalazi nasuprot sjedišta protesta Bratstva. Mi smo u post-revolucionarnoj tranziciji. Pozovite Lenjina.

IslamBosna.ba