Povodom desete godišnjice od terorističkih napada, 11. septembra 2001. godine, na Svjetski trgovinski centar u New Yorku, reisu-l-ulema Mustafa Cerić uputio je telegram suosjećanja ambasadoru SAD-a u Bosni i Hercegovini Patricku S. Moonu.

”Vaša ekselencijo, dozvolite mi da u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i svoje osobno ime izrazim sućut Vama, porodicama poginulih u terorističkom napadu na Svjetski trgovinski centar u New Yorku 11. septembra 2001. godine i cijelom američkom narodu. Još jednom želim podsjetiti da muslimani Bošnjaci oštro i nedvosmisleno osuđuju svaku vrstu nasilja i terora, posebno ako se to čini u ime vjere ili politike mržnje.

Dok porodice žrtava, američki narod i njihovi prijatelji širom svijeta obilježavaju sjećanje na tragični događaj od 11. septembra 2001. godine, molim Vas da porodicama i prijateljima nedužno nastradalih prenesete našu iskrenu sućut i suosjećanje s njihovom boli i patnjom”, stoji u telegramu reisu-l-uleme.

”Uvjereni smo da nasilje i strah ne mogu uništiti demokratske vrijednosti i ljudsku želju i potrebu za slobodom, ali nas slučajevi nasilja i sijanja straha obavezuje da budemo još više posvećeni predanom radu u promociji i očuvanju demokratskih vrijednosti i dostojanstva svakog čovjeka. Muslimani Bošnjaci su svojim iskustvom posvjedočili da je želja za slobodom jača od osjećaja straha, ali isto tako znaju težinu tereta i iskušenja boli i patnje usljed terora, nasilja i genocida.

Muslimani Bošnjaci ne zaboravljaju i duboko cijene prijatelje koji su iskazali suosjećanje i razumijevanje u njihovoj boli i patnji, kao što je to činio i čini američki narod i Vlada SAD-a”, istaknuo je Cerić. 

Reisu-l-ulema je dodao kako se “ne može zaboraviti suosjećanje američkog naroda sa našim bolnim sjećanjem na 11. juli.

“Mi se danas suosjećamo sa američkim narodom u njegovom tužnom sjećanju na 11. septembar i vjerujemo da udruženim naporima svih slobodoljubivih i pravdoljubivih nacija svijeta, što je američka nacija više puta dokazala posebno u BiH, možemo osloboditi svijet od straha i graditi budućnost u kojoj će sloboda, mir i pravda za sve ljude biti principi za koje ćemo se svi zajedno boriti”, naveo je reis Cerić.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *