IslamBosna.ba – Turski ministar obrazovanja Ismet Yilmaz, saopćio je da će referendum o ustavnim amandmanima u Turskoj biti održan 9. ili 16. aprila.

On je, u razgovoru sa urednicima novinske agencije Anadolija, u sjedištu ove agencije u Ankari, saopćio kako će konačnu odluku o tome saopštiti turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan. To bi se trebalo dogoditi u toku ove sedmice, kada će taj prijedlog biti proslijeđen turskoj Vladi na usvajanje.

Ukoliko predsjednik Erdoan danas potpiše odluku Parlamenta, onda bi se referendum mogao održati 9. aprila, ukoliko, pak, to učini sutra ili u subotu, onda bi referendum se održao 16. aprila.

Turski Parlament usvojio je niz amandmana na ustav kojim se predviđa uvođenje predsjedničkog sistema u državi- Yilmaz je istakao da ovi amandmani ne daju nove ovlasti predsjedniku, već samo potvrđuju stare, ali i uvode odgovornost predsjednika, a ne samo ovlasti.

Govoreći o kritikama opozicione Republikanske partije, Yilmaz je kazao da je to “politika laži i obmana”, dodavši da su oni, u vrijeme zabrane hidžaba, govorili da je to pitanje sistema i da se takva odluka ne može promijeniti pa čak i da je 99% naroda za tu promjenu, dodavši: “Otkuda njima pravo da govore tako nešto? Ono su umislili da su oni država!”

Ministar je istakao da će predmet vjerskog odgoja i obrazovanja ostati i u novom obrazovnom sistemu kao obavezan predmet, a da će kršćani i Jevreji biti oslobođeni pohađanja tog predmeta.

IslamBosna.ba