Dok su organizacije civilnog društva Turaka u toj zemlji reagovale zbog pomenute izjave, Zajednica turskih organizacija civilnog društva u Makedoniji (MATUSITEB) zatražila je da ministar Ivanovski uputi izvinjenje javnosti.

Ivanovski, koji je privukao burne reakcije zbog svoje izjave, na jednoj konferenciji je  odgovarao na novinarska pitanja o ovoj temi.

U odgovoru na pitanje u vezi sa njegovim negodovanjem zbog turskih serija i reakcije organizacija civilnog društa koja je uslijedila nakon toga, Ivanovski je kazao: “Nisam imao namjeru da uvrijedim nikoga. Ono što sam rekao historijske su činjenice. Otvoreno sam rekao da cijenim turske produkcije, ali i da je došlo vrijeme za podršku makedonskim produkcijama”.

Ivanovski je svoju izjavu u vezi sa osmanskim periodom nazvao “historijskom činjenicom” i izbjegao izvinuti se.

Na skupu vladajuće koalicije VMRO-DPMNE u Makedoniji sa građanima koji je prošle sedmice održan u Bitoli Ivanovski je negodovao zbog velikog broja turskih serija i najavio da će makedonske vlasti donijeti zakone kojima će omogućiti da se na televizijskim kanalima emituje više programa makedonske produkcije.

 

(trtbosanskicom)

Leave a Reply

*

captcha *