Iako se tridesetak lidera, uključujući i američkog predsjednika Baracka Obamu, saglasio da postoji bolja ekonomska saradnja između nekada razvijenijeg sjevernog dijela Amerike i država Latinske Amerike, iznijeta su oprečna mišljenja kako ta saradnja treba ubuduće izgledati.

Obama je rekao da je postignut ogroman napredak, istakavši da je trgovinska razmjena SAD-a sa zemljama Latinske i Centralne Amerike porasla 46 posto od kada je on u Bijeloj kući.

Obama je kazao da se svijet danas promijenio i da više nisu tema ‘jenkiji i hladni rat’.

Brazilska predsjednica Dilma Ruosseff, čija zemlja sada predstavlja šestu po veličini ekonomiju u svijetu, ali naglašava da to partnerstvo treba biti partnerstvo ravnopravnih, kritiziraujući Washington zbog ranijeg stava, kada je Latinsku Ameriku smatrao nekom vrstom svog posjeda.

Odgovarajući na kritiku, Obama je kazao da se svijet danas promijenio i da više nisu tema “jenkiji i hladni rat”.

Ogromne mogućnosti

„To nije svijet u kome mi danas živimo. Nadam se da ćemo svi zajedno prepoznati ogromne mogućnosti koje imamo“, dodao je predsjednik SAD-a.

Cristina Kirchner i Barack Obama [Reuters]

Pored pitanja ekonomske saradnje, pokrenuto je i pitanje učešća Kube na samitima država Sjeverne i Južne Amerike, na kojima ona do sada nikada nije učestvovala zbog protivljenja SAD-a.

Obama je rekao da komunističkom režimu u Havani nedostaje demokratsko pokriće da učestvuje na samitu, ali je domaćin, lider Kolumbije Juan Manuel Santos, ocijenio da je neprihvatljivo da Kuba ne prisustvuje sljedećem samitu.

U današnjem svijetu nema opravdanja za takav anahronizam, smatra predsjednik Kolumbije.

Santos je prošlog mjeseca boravio na Kubi, da bi objasnio vlastima te zemlje da ih, zbog nedostatka konsenzusa, ne može pozvati na samit koji se sada održava u Kolumbiji.

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea bojkotira samit zbog odluke da se Kubi ne dozvoli učešće.

Bez Chaveza i Ortege

Još jedno pitanje oko koga nije postignuta saglasnost je legalizacija nekih od droga, jer pojedini lideri smatraju da sadašnja zakonska rješenja nisu dala rezultate u praksi.

Rat koji su SAD proglasile protiv trgovaca drogom odnio je 50.000 žrtava u Meksiku u posljednjih pet godina i oko 20.000 u Centralnoj Americi, samo u posljednjoj godini.

Još jedno pitanje oko koga nije postignuta saglasnost je legalizacija nekih od droga.

Predsjednik Gvatemale Oto Peres ima stav da o tome treba nastaviti razgovore, dok Obama smatra da nije vrijeme za dekriminalizaciju ili legalizaciju droga.

Mislim da je važno da razgovaramo i da razmotrimo da li sadašnji zakoni više štete nego što donose dobra, ali ne možemo odvojeno gledati na tražnju koja postoji u SAD-u i kanale kojima se droga doprema, istakao je predsjednik SAD-a.

Samitu ne prisustvuje venecuelanski lider Hugo Chavez, koji se nalazi na liječenju na Kubi, i predsjednik Nikaragve Daniel Ortega, čiji razlog izostanka nije naveden.

Izvor: Agencije

(balkansaljazeeranet)

Leave a Reply

*

captcha *