IslamBosna.ba- Kada se vođe susretnu, mnogi požele da su muhe na zidu kako bi jednostavno mogli slušati njihov razgovor. O čemu su razgovarali u uredu, ili tokom vožnje, ili u odmaralištu?

Srećom po nas, sastanak dvojice najvećih vođa čovječanstva je ostao zabilježen za nas, a dogodio se na mjestu daleko ekskluzivnijem od bilo kojeg odmarališta.

Poslanik Muhammed, s.a.v.s., se tokom noći Isra’a i Miradža susreo sa velikim brojem poslanika dok se kretao od neba do neba. Jedna od osoba koje je susreo, bio je njegov otac, Allahov prijatelj, Ibrahim, a.s.

Ovdje se Ibrahim susreo sa svojim sinom, iz vlastitog potomstva, manifestacijom svoje dove koju je učio sa Ismailom dok su podizali temelje Kabe. Ovo je bio Ibrahim, čovjek koji nikada nije birao između bilo čega i Boga i koji nije izabrao ništa drugo do Boga bez obzira koliko to drugo volio, bez obzira da li je to bila domovina, porodica, djeca, …

U ovom kratkom vremenskom roku, kada je susreo posljednjeg Allahovog poslanika, koji je poslat posljednjem ummetu koji će nastanjivati zemlju, koji savjet mu je dao. Koje pouke je podijelio? Zar ne želite da ste bili tu da slušate?

Ne brinite, razgovor dvojice najvećih vođa čovječanstva nam je prenesena. On je rekao: Muhammede, prenesi svom ummetu od mene selam i obavijesti ih da Džennet obiluje plodnim dolinama i pitkom vodom, a prisadi su mu riječi: Subhanallahi vel-hamdulillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber. (et-Tirmizi)

To je to.

To je poruka Ibrahima, a.s. A to bi trebalo da bude dovoljno da vam se kaže o vrijednosti zikra.

To je opskrba onima koji žive izazovan i uzoran život na ovom svijetu, a to je akcija koja će povećati vaš posjed u Džennetu.

Također, to bi trebalo biti dovoljno da vam kažem o vrijednosti ovoga svijeta. Ibrahim govori kao čovjek koji je već prešao na Ahiret. On samo želi da vam prenese, ummetu Muhammedovom, selame i želi da vam poruči kako je divan Džennet i kako do njega stići.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Velid Besjuni

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba