Zloglasni Dragomir Vasić, o čijoj je kandidaturi za načelnika općine Zvornik Bportal pisao, neće biti jedini čovjek na izbornoj listi SDS-a u ovom gradu čija je ratna biografija krvava.

Vasić istina nikada nije suđen ni osuđen, iako postoje depeše o likvidaciji srebreničkih Bošnjaka koje je on potpisao.

Još je teža spoznaja za bošnjačke povratnike u Zvornik da je nosilac SDS-ove liste Branko Grujić, čovjek koji je pravosnažno osuđen u Beogradu na šest godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u kome je likvidirano oko 700 osoba na teritoriji općine Zvornik 1992.. Osim Grujića, predsjednika privremene vlade “Srpske opštine Zvornik, za ovaj uločin je osuđen i Branko Popović, komandant štaba Teritorijalne odbrane i to na 15 godina zatvora.

Prema presudi Grujić i Popović su nakon postignutog dogovora o iseljavanju Bošnjaka iz sela Klisa, Grbavci, Đulići, Kučić-Kula, Grebe, Šetići, uzeli za taoce oko 700 vojno sposobnih Bošnjaka koje su držali zatočene u Tehničkom školskom centru u Karakaju. Civili su ubijeni, a po završetka rata 1995. godine u masovnim grobnicama pronađeno je i identificirano oko 300 pobijenih talaca.

U decembru 2011. godine Apelacioni sud je potvrdio prvestepenu presudu. U međuvremenu, nakon izricanja šestogodišnje zatvorske kazne u novembru 2010. godine, Grujić je pušten iz pritvora, jer mu je suđenje trajalo isto onoliko vremena koliku je kaznu dobio.

Sada se kandidirao u općini u kojoj je počinio zločine za koje osuđen. To je otprilike kao da su nakon Drugog svjetskog rata Hitlerovi gradonačelnici dobili priliku da se kandidiraju na izbora.

Međutim, po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine ratni zločinci mogu se kandidirati na izborima.

U Članu 1.6. stoji: “Nijedno lice koje je na izdržavanju kazne izrečene od Međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, i nijedno lice koje je pod optužnicom Suda, a koje se nije povinovalo naredbi da se pojavi pred Sudom, ne može biti upisano u Centralni birački spisak, niti može biti kandidat, niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu funkciju na teritoriji Bosne i Hercegovine.“

Dakle, zločinci na liste ne mogu samo dok su fizički spriječeni izdržavanjem kazne. Čim odleže zatvor, lista ih čeka.

Ovakav zakon su iskoristili i Blagoje Simić i Simo Zarić iz Bosnaskog Šamca. Prvi je odležao 15, drugi šest godina zbog ratnih zločina. Trenutno su kandidati SDS-a, odnosno Socijalista u ovom gradu.

(Bportal.ba)

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *