Prvi čovjek ove stranke Esad Bašagić, predsjednik KO SDA USK, kantonalni zastupnik u novom mandatu,  jedan je od 36 uhapšenih i on će se braniti sa slobode, ali nije jasno hoće li podnijeti ostavku.

Jučer je održana vanredna sjednica KO SDA USK, ali obraćanja novinarima nije bilo. Na taj način, očigledno, poslana je poruka o novoj stranačkoj krizi. Uz to, iz SDP-a USK stigla je informacija da se najavljeni pregovori o formiranju vlasti u Kantonu odgađaju na zahtjev SDA.

Promet oružja

Velika korupcijska mreža kojoj je na čelu bio, kako stvari stoje, prvi čovjek uniformirane policije, komesar Ramo Brkić, kroz daljnju istragu Tužilaštva BiH pokazat će očito široku  lepezu kriminala kojom su se bavili Brkić, njegovi podređeni policijski službenici, ali i neki  političari i poduzetnici.

Višemjesečno praćenje telefonskih razgovora komesara Brkića i drugih osoba pokazalo je njegovu umiješanost i u mnoga druga krivična djela, poput neovlaštenog prometa oružja i vojne opreme, prometa opojnih droga, šumske krađe, krivotvorenja isprava, odavanja službene tajne.

U velikom setu kriminalnih radnji procurili su detalji o zapošljavanju 20 policajaca i 20 mlađih inspektora na raspisani konkurs MUP-a USK. Udruženje diplomiranih kriminalista upozoravalo je na nezakonitosti u procedurama izbora za ova radna mjesta na koja se javilo više od 600 kandidata. No, istražitelji su otkrili mnogo više, pa su dokumentirali čak  preuzimanje novca za dobivanje radnog mjesta u policiji, popunjavanje testova od članova  komisije, itd.

Obnovljeni mandat za policijskog komesara USK Rame Brkića, kako stvari stoje, najvjerovatnije će biti preispitan, jer su, kako saznajemo, članovi Nezavisnog odbora za izbor i imenovanje policijskog komesara svojim glasom za Brkića dobivali i pravo "kupovine" radnog mjesta za članove porodice na tada raspisani konkurs. Ko sve od njih, ne zna se.

Obećano zaposlenje

Komesar Brkić u "presretnutom" telefonskom razgovoru obećao je jednom od članova Odbora da će zaposliti tri osobe koje je on predložio. Dvojica članova Odbora, penzionisani načelnik PU Cazin Esad Begić i policijski inspektor Irfan Karabegović, nalaze se među 36 uhapšenih i ispitivanih u sjedištu SIPA-e u Banjoj Luci. Ostali članovi Odbora koji su u avgustu ove godine birali policijskog komesara jesu advokat Zaim Džajić iz Bosanske Krupe, Merima Ramić iz Bosanskog Petrovca, policijski inspektor Marinko Turić i Amir Komić, zaposlen u Upravi za indirektno oporezivanje u Banjoj Luci, dok sedmi član  Zlatko Karajić iz Velike Kladuše nije bio prisutan.

Vjerovatno će Tužilaštvo BiH dokazivati i vezu između smjenjivanja inspektora Irfana Karabegovića, člana Odbora, od komesara Brkića i ponovno vraćanje na tu poziciju, pred  glasanje za obnovu mandata.

Veza s drogom

Posebna priča su aktivnosti policije na otkrivanju lokacija i objekata u USK u kojima su se proizvodile narkotičke materije i opojne droge. Istraga Tužilaštva otkrila je da je komesar Brkić bio u bliskim kontaktima s osobama koje su osumnjičene za ove radnje i da im je  pomagao.

– Ispitajte  zašto je komesar Brkić smijenio inspektore Muju Koričića, Šemsudina Dedića, Nedžada Muslića, Senada Piralića. Oni su radili na ovim slučajevima, ali su "povučeni" kako bi se mogle obaviti neke nezakonite radnje. Provjerite zašto su pretresi ovih lokacija uvijek kasnili dan-dva i zašto je komesar Brkić svaki put kada su pretresi izvođeni, bio negdje na službenom putu – saopćio nam je pouzdani izvor iz MUP-a USK.

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *