IslamBosna.ba- Pjesnik je jednom napisao da je smrt poput strijele, može vas promašiti i pogoditi nekog drugog. Ali jednog dana će i vas pogoditi.
Ništa nas ne čini pokornijim kao naša vlastita smrtnost. Ona je jedan od najekfikasnijih načina da ukrotimo dušu kada podivlja, dušu zatrovanu samom sobom i svijetom oko sebe. Iz tog razloga, Ibrahim, a.s., je rekao Nimrodu: Moj Gospodar je Onaj koji daje život i smrt, podučavajući ga, čak iako je Nimrod imao ogromno kraljevstvo i bio zaslijepljen vlastitom narcisoidnosti, jednog dana on će nestati. Poslanik, s.a.v.s., je ponovio ovo kada je nam je rekao: Sjećajte se puno smrti, ona će prekinuti vaša ovosvjetska naslađivanja.

Smrtnost vrišti na nas, podsjećajući nas da imamo ograničeno vrijeme da uradimo dobro. Ali, mi smo nemarni. Iz tog razloga, u Kur’anu ima veliki broj ajeta koji govore o tome. Imam Ibn Tejmijja kaže: Gotovo je nemoguće pronaći stranicu Kur’ana u kojoj nije spomenut Ahiret.
Ramazan sa sobom donosi mnoštvo stvari, neke od njih su očigledne, poput suzdržavanja od hrane i pića, a druge su suptilnije, što su učenjaci nazvali asrar (tajni) ibadeti. Uvest ću vas u jedan od njih.
Tokom ovog mjeseca, mi počinjemo snažno dan i kako se dan nastavlja tako postajemo progresivno slabiji. Tako da neposredno prije akšam namaza, naši mišići su stegnuti od dehidracije- kretanje postaje sve teže i kao da krov počinje da pada na nas. Onda kada ezan zauči, najavljujući nam uspjeh, mi rehidriramo, jedemo, i naše duše su smirene i ugodno im je.
Ramazanski dani su mikrokosmos smrti. Oni nas podsjećaju, vrište na nas, na našu vlastitu smrtnost. Mi počinjemo aktivnije živjeti. Procvjetamo u našoj mladosti. Ukoliko nas Allah počasti, doživjet ćemo starost i nemoć. Ukoliko smo živjeli dobar život, onda ćemo slaviti na Ahiretu.
Naše rođenje je sabah, naša mladost je od podne do ikindije, a naše srednje doba je od tada pa do akšama, a neposredno prije smrti oživljeni smo hranom i pićem.
Svaki dan je analogija života; počinjemo snažni i postepeno postajemo stariji i slabiji. Ako provodimo dane u nastojanju da ibadetimo Allahu i da služimo drugima, onda ćemo se iftariti nakon naše smrti! Iftarićemo se pijući sa vrela i iz ruku našeg Voljenog, Muhammeda, s.a.v.s.
Ibn Redžeb kaže: Cijeli život sam postio od zabranjenog i nadam se da ću se iftariti nakon smrti.
Razmislite o ovome dobro i poštujte sebe, svoje godine i svoje mjesto. Koristite svoje vrijeme da robujete svom Gospodaru i da budete od koristi drugima.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

AutorSuhejb Webb

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba