Dopisnik agencije Anadolija s lica mjesta javio je da su jake snage policije i žandarmerije spriječile oko 300 pristalica radikala da prodru u zgradu Predsjedništva. Učesnici protesta su predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivicu Dačića nazvali izdajnicima i tražili da se „Srbija podigne na noge“.

Učesnici protesta su, uz zastave stranke i Srbije, nosili i one sa likovima lidera radikala Vojislava Šešelja i ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kojima se sudi u Hagu. Okupljeni radikali zapalili su zastave Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, NATO-a i Kosova.  

Potpredsjednik SRS-a Nebojša Šarović, oštro kritikujući presudu Haškog tribunala u slučaju Haradinaj i ostali, rekao je da su „nalogodavci Haškog suda SAD, EU, Njemačka, Francuska , NATO i ostali“.

„Srbija ne smije biti sluga Zapada, kao i onih koji sjede u Nemanjinoj (zgrada Vlada Srbije), i protiv njih se moramo boriti. SAD i EU su mnostrumi koji ubijaju Srbe . Da li ovo znači da ćemo ići do poslednjeg Srbina? EU otima Kosovo“, poručio je Šarović.

Radikali su sa današnjeg protesta zatražili da se Srbija odrekne Zapada i da se okrene, kako su rekli, svojim prijateljima u Ruskoj Federaciji, arapskim zemljama, kao i državama Latinske Amerike.

(Agencija Anadolija)

 

Leave a Reply

*

captcha *