“Ovaj dogovor biće valjda dovoljan i za BiH. Valjda tamo neće biti veći katolici od pape”, rekao je evropski diplomata u nezvaničnom razgovoru sa novinarima u Briselu.

Vlada Kosova u julu je zabranila uvoz robe iz Srbije, te uvela carinu od 10 posto na robu koja dolazi iz BiH. Odluka je bila posljedica neuspjeha u postizanju sporazuma o priznavanju pečata kosovske carine i o slobodnoj trgovini sa Srbijom.

Pregovarački timovi Beograda i Prištine postigli su sporazum o carinskim pečatima i o katastru i dogovorili da na pečatu nema simbola već samo naziv “Carina Kosova”.

Posrednik EU u razgovorima Beograda i Prištine Robert Kuper smatra da su ovi dogovori veoma važni “za obične ljude”.

“Carinski pečat je važan za trgovinu, a harmonizovane katasarske knjige za one koji imaju zemlju na Kosovu, među kojima su mnogi izbjegli”, rekao je Kuper, naglasivši da je “slobodna trgovina suština evropske politike”.

Kuper je u snimljenoj poruci rekao da se sada prelazi na objektivno teške i komplikovane tehničke razgovore o elektroprivredi i telekomunikacijama.

Srpski i prištinski pregovarački timovi postigli su poslije devetosatnog razgovora sporazum o carinskim pečatima i katastarskim knjigama.

Učesnik kosovske delegacije ispričao je da je prijedlog Srbije danas bio da na carinskom pečatu piše samo ime grada – Priština, ali je to odbačeno u toku sastanka.

Iako su obje strane juče sugerisale da će prihvatiti dogovor, ipak su obje delegacije poslije devet sati sastanka ostavile impresiju umora i iscrpljenosti.

(srna)

Leave a Reply

*

captcha *