U saopštenju objavljenom u četvrtak, Akmi je naveo da je kidnapovao dva državljanina Francuske, jednog Holanđanina, jednog Šveđanina i jednog Britanca, „kao odgovor na nasilje prema muslimanima u Francuskoj!“.

Dva francuska državljanina, Serž Lazarević i Filip Verdon, oteti su 24. novembra u Homboriju na sjeverozapadu Malija. Šveđanin, Holanđanin i Britanac su oteti dan kasnije u Timbuktuu, na sjeveru Malija. Tada je ubijen jedan Nijemac, koji se opirao prilikom otmice. Očevici tvrde da su naoružani islamisti imali obilježja Al Kaide na rukavima, kao i da su pri izlasku iz hotela iz kojeg su izvukli otete Evropljane uzvikivali: „Alahu akbar!“ i pucali u vazduh.

Magrebljanski ogranak Al Kaide je novinskoj agenciji u Mauritaniji i redakciji Frans presa u Rabatu juče poslao dvije fotografije kidnapovanih osoba. Na jednoj su dva Francuza, a na drugoj oteti Britanac, Šveđanin i Holanđanin, prenose srbijanski mediji.

Francuski mediji su javljali da je kompanija „Geolink“, čiji je suvlasnik Serž Lazarević, često bila paravan za strane operacije francuskih obavještajnih službi, te da su Lazarević i Vedron iskusni obavještajci i trgovci oružjem koji su višedecenijskim radom za različite strane službe stekli reputaciju u obavještajnom podzemlju.

SVЈEDOČIO PROTIV MILOŠEVIĆA

Lazarević je u dva navrata bio i svjedok pred haškim Tribunalom, a na suđenju Slobodanu Miloševiću je bio svjedok tužilaštva, kada je ispričao da je još 1968. godine vrbovan za rad u Kontraobavještajnoj službi Јugoslavije. Prvi put je svjedočio pod šifrom C001, da bi potom objelodanio svoj identitet.

Lazarević je tada detaljno opisao svoju prošlost, po kojoj bi mogao da bude snimljen film. Radio je kao obavještajac za Srbiju, ali i za francusku službu DST, po čijem nalogu je vodio grupu od 120 srpskih boraca na ratište u Kongo. U Srbiji je protiv njega 1999. podnijeta krivična prijava, koja ga je teretila da je organizovao grupu „Pauk“, koja je bila optužena za organizaciju atentata na Slobodana Miloševića.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *