– Kada je David Ben-Gurion proglasio osnivanje države Izrael, je li to bilo učinjeno uz odobrenje Amerike?, rekao je Netanyahu u intervjuu koji se emitirao na izraelskoj televiziji u ponedjeljak navečer, piše The New York Times.

– Ako neko ovdje sjedi kao premijer Izraela i ne može poduzeti ništa vezano za stvari koje su ključne za egzistenciju njegove zemlje, njene budućnosti i sigurnosti, te potpuno ovisi o dobivanju odobrenja od drugih, onda on nije vrijedan vodstva. Ja mogu donijeti takvu odluku, bio je odlučan i jasan Netanyahu.

Osim stvaranja diplomatskih tenzija ukoliko Izrael i bude djelovao protivno željama Washingtona, postoji veća praktična zabrinutost.

Izraelskoj vojsci, naime, nedostaje kapacitet da probije sva iranska podzemna nuklearna zdanja i tako bi vrlo vjerovatno mogao samo odgoditi potencijalni razvoj nuklearnog naoružanja za nekoliko godina. Amerikanci za razliku od Izraelaca posjeduju oružje koje bi moglo iranskim nuklearnim postrojenjima nanijeti daleko više štete.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *