Portugalski mediji napravili su analizu igre reprezentacije Bosne i Hercegovine uoči dvoboja sa njihovom reprezentacijom u baražu za odlazak na EURO.

Portugalci su svjesni da to nije ista reprezentacija kao prije dvije godine u baražu za SP, kada je Portugal bio bolji u dvije utakmice sa po 1:0.

“Dvije godine nakon baraža za odlazak na SP, Portugal ponovo mora na Balkan, kako bi se plasirao na jedno veliko takmičenje. 2009. godine Seleccao je vodio Carlos Quieroz i tada smo bili bolji dva puta sa po 1:0 od BiH. Međutim, optimizam je od tada porastao u bh. timu. Formaciju 3-5-2 Ćire Blaževića, zamijenila je formacija 4-2-3-1 Safeta Sušića, što im je donijelo više kreativnosti na terenu”.

“BiH sada zna kako mnogo više držati loptu u svom posjedu, jer je Sušić prepoznao kakvu kvalitetu i širinu ima u veznom redu, koji je najjači dio reprezentacije BiH. U ekipu je uveo mobilnog Harisa Medunjanina, koji kada igra sa nekim od defanzivnih veznih (Salihović, Rahimić, Zahirović) ima mnogo više slobode da se pridruži napadu i bude veoma opasan. Ofanziva je također veoma jaka sa Džekom, Pjanićem, Misimovićem i Lulićem. Taktika ubacivanja Medunjanina u napad bila je vidljiva u meču sa Francuskom u Parizu, kada je Medunjanin stalno koristio rupe u veznom redu Francuza i probijao se do gola”.

“Miralem Pjanić 2009. godine kada su igrali protiv nas nije bio dovoljno razvijen kao fudbaler. Međutim, u posljednje dvije godine ovaj se fudbaler strašno razvio. Njegova kreativnost pravila je mnogo problema Patricu Evri u Parizu, baš kao i lopte koje je Misimović slao za Džeku. Senad Lulić igra u sjajnoj formi za Lazio, što znači da će Joao Pereira imati mnogo problema u odbrani i neće moći tako često kretati u napad”.

“Najveća slabost ove reprezentacije je odbrana. U timu u prvoj utakmici neće biti Saše Papca i Borisa Pandže, što znači da će bi na stoperskoj poziciji zajedno sa Emirom Spahićem trebao zaigrati Sanel Jahić. Lulić bi u tom slučaju igrao na mjestu lijevog bočnog”.

“U ovim kvalifikacijama pokazalo se da je najveća snaga BiH u sredini terena. Kako bi se limitirao prostor za Medunjanina, potrebno je vršiti konstantan pritisak tokom svih 90 minuta igre. Najjače oružje Portugala u napadu, krila, moraju iskoristiti slabosti u odbrani BiH, kreirajući čovjeka više prodirući u prostor oko šesnaesterca. Nani i Ronaldo će biti ključni igrači jer ukoliko oni iskoriste svojom brzinom tranziciju igre BiH iz napada u odbranu, onda se možemo nadati dobrom rezultatu.”, navodi novinar portala Portugoal.net.


(sportsportba)

Leave a Reply

*

captcha *