Isti plakati nalijepljeni su i na području Brčkog, Orašja i Odžaka u Posavskom kantonu.

Plakati su plave boje i, osim natpisa, na njima se nalazi i grb nekadašnje Herceg-Bosne.

Nije poznato ko je polijepio plakate, međutim, na Facebooku smo pronašli grupu “Hrvatska Republika Herceg – Bosna”, koja od jutros na svom Wallu objavljuje fotografije plakata oblijepljenih u gradovima širom BiH uz komentar “Počelo je, počelo”.

I u proteklom periodu, posebno nakon posljednjih opštih izbora kada su dva HDZ-a ostala izvan vlasti u Federaciji BiH, nezadovoljstvo položajem Hrvata izražavano je putem grafita i plakata.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u BiH, osnovana je 18. novembra 1991. godine, nakon čega 28. avgusta 1993. prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu BiH.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina ukinuta je potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 18. marta 1994. godine.

Hrvatski predstavnici u BiH, nezadovoljni položajem Hrvata u Federaciji BiH, 3. marta 2001. godine proglasili su Hrvatsku samoupravu, ali je međunarodna zajednica ugasila nakon pola godine, 6. oktobra 2001. godine.

 

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *