Naime, navijači domaćih razvili su ogroman zeleni transparent na kome je imitacijom arapskih slova pisalo “Jihad Legia” ali u klupskim bojama.Utakmica je završila pobjedom domaćina 3:2.

Za slabo izdanje gostujućih igrača i poraz vjerovatno je uticala i šokantna, ali domišljata, koreografija domaćih navijača.Tifoze Legije na početku susreta su podigle kartone u zelenoj, beloj i crvenoj boji koje su uglavnom dominiraju na zastavama u arapskom i islamskom svijetu, dok se kroz centralni dio tribine pružao veliki transparent na kojem je pisalo „Džihad Legia“, latiničnim slovima..

Fudbaleri Legije iz Varšave sinoćnjom su utakmicom otvorili svoj novi stadion, a domaći su navijači očito pokazali gostima iz Izraela šta misle o njihovim političkim stavovima.

Nakon utakmice oglasile su se grupe koje se bore protiv rasizma, kao što je grupa Never Again. Od UEFA-e su zatražile kaznu za Legiu, prenosi AFP. “Ovo je još jedan slučaj antisemitskog ponašanja ekstremističkih grupa koje su aktivne na poljskim stadionima. Ovo se moglo predvidjeti”, izjavio  je za AFP Rafal Pankowski, član grupe Never Again.

“Neki od navijača Legie su poznati po antisemitskom i ekstremnom desničarskom ponašanju već godinama. Sada su dobili šansu da izraze mržnju prema Jevrejima i to su učinili na utakimci sa Hapoelom”, dodao je Pankowski koji je na čelu UEFA-ine grupe Football Against Racism in Europe.

 

 

{youtube}VHJd5Ps6WYE{/youtube}

 

 

(Agencije/IslamBosna.ba)

Leave a Reply

*

captcha *