IslamBosna.ba– Sin rahmetli šejha Ahmeda Didata, Jusuf Didat prebačen je u utorak ujutro u bolnicu nakon što je na njega pucano ispred Porodičnog suda u Verulamu, prenose mediji Južnoafričke Republike. Zaštitar koji je bio svjedok događaja pokušao je da uhvati muškarca Indijskog porijekla koji je pucao, međutim nakon izvršenja zločina njega je čekala bijela Mazda u kojoj je pobjegao.

„Po navodima svjedoka hodao je sa suprugom u pravcu Porodičnog suda u Verulamu jutros u 8:30, kada je neidentifikovana osoba pucala na njega, ranivši muškarca u glavu. Brzo je prebačen u bolnicu na medicinsko zbrinjavanje. Osumnjičeni je odmah pobjegao sa mjesta zločina u nepoznatom pravcu“, kazao je glasnogovornik policije Thembeka Mbele.

Glasnogovornik policije je dalje naveo da motiv napada nije poznat i da je osumnjičeni još uvijek u bijegu.

Bolničari koji su došli na mjesto zločina izjavili su da je Didatovo stanje kritično te da su ga pronašli kako leži na pločniku licem prema dolje.

Nekoliko sati nakon pucnjave pojavile su se glasine na društvenim medijima da je Jusuf podlegao ranama, međutim, rodica njegove supruge Jasmine negirala je glasine i potvrdila da je živ.

„Njegova sestra Kurejša je uz njega. On je živ i trenutno je na liječenju“, kazala je rodica.

Šejh Ahmed Didat, koji je preselio na Ahiret 2005. godine, bio je istaknuti južnoafrički daija.

Pošto je završio šesti razred osnovne škole, 1934. god., pomagao je svome ocu radeći u prodavnici soli. Kasnije se zapošljava u fabrici gdje radi dvanaest godina, uspinjući se u svom poslu od vozača preko prodavača do poslovođe. U tom periodu se upisuje na Državni tehnički fakultet, Odsjek za matematiku i računovodstvo.

Godine 1959. šejh Didat stao je sa svojim redovnim aktivnostima kako bi iskoristio slobodno vrijeme radi pripreme za ono u čemu će provesti ostatak života, a to je organiziranje javnih debata i rasprava. Radi ovih aktivnosti posjetio je značajan broj zemalja, a pročuo se po raspravama koje je organizirao sa vodećim misliocima kršćanstva, poput: Klarka, Džimija Svagarta, Enisa Šruša… Osnovao je Institut ”Selam” za osposobljavanje daija i Državni centar za da’vu u gradu Dirban u Južnoj Africi.

Šejh Ahmed Didat napisao je više od dvadeset knjiga, od kojih su neke štampane i dijeljene u milionskom tiražu, a organizirao je na stotine tribina u različitim dijelovima svijeta

Zbog svog značajnog truda i doprinosa dobitnik je prestižne nagrade ”Kralj Fejsal” za doprinos islamu. Nagrada mu je dodijeljena 1986. godine i tada dobija zvanje profesora.

Njegov sin Jusuf je, također, poznati aktivista i alim.

IslamBosna.ba