Sirijska vojska dobila je otvorene ruke za ubojstva i mučenja svih za koje posumnjaju da pripadaju pokretu otpora, otkrilo je tridesetak donedavnih Assadovih vojnika koji su dezertirali jer nisu mogli izvršavati te zapovijedi.

– U jednom slučaju ubili smo osmero ljudi u samo 15 minuta. Oni nisu bili naoružani, nisu imali ni kamenje, a kamoli što drugo. Kada sam ih vidio kako leže u krvi, odlučio sam pobjeći. Bacio sam oružje i otrčao – svjedočio je Human Rights Watchu jedan od vojnika koji su iz Sirije pobjegli u susjedne zemlje. Nove procjene UN-a govore kako je u Siriji od početka sukoba ubijeno najmanje 5000 ljudi. Među tim žrtvama, čiji broj svakodnevno raste, od prije nekoliko je dana i Ibrahim Othman, osnivač “liječnika iz Damaska”, tajne mreže kirurških klinika smještenih po privatnim kućama glavnog sirijskog grada u kojima se liječe ranjeni prosvjednici. Sirijska opozicija Othmanovu smrt smatra velikim gubitkom, no ne odustaje od borbe.

– Naš je cilj srušiti zločinački režim, a predsjednika i sve koji su sudjelovali u ubijanju prosvjednika predati međunarodnom sudu. UN treba spriječiti genocid koji se sprema Homsu, Hami i Dari, treba uvesti slobodnu zonu i zabranu letenja. Jasno nam je da se borimo protiv najjače vojske u regiji, ali nitko ne može stati ispred volje naroda. Mi ćemo diktatora Assada svrgnuti prije ili kasnije, a hrvatsku vlast i javnost molimo da moralno podrži našu mirnu revoluciju i da uspostavimo demokratsku Siriju koja gleda prema Zapadu – kaže zagrebački liječnik dr. Jamal Assad, vođa sirijske oporbe u Hrvatskoj.

(vecernjihr)

Leave a Reply

*

captcha *