Ovo je prilikom potpisivanja sporazuma u zgradi Kantona Sarajevo kazao Rusmir Sendić, ministar privrede KS.

Ove ministrove navode, međutim, negirao je načelnik općine Pale-Prača Asim Zec. U izjavi za “Dnevni avaz” on je naveo da Općina neće izdvojiti ni fening za izgradnju smještaja za napuštene životinje.

– Takve obaveze nismo mogli prihvatiti i nije mi jasan sporazum koji su oni potpisali. Općina je bila dužna nakon provedene rasprave i odluke Općinskog vijeća izdati urbanističku saglasnost i to je naša obaveza za taj projekt. O našem investiranju u azil nema govora, a ni građevinska dozvola neće biti izdata ako se ne ispoštuju sve procedure – ističe načelnik Zec.

Prema njegovim riječima, firma koja je dobila ovaj posao morat će Općini dostaviti uvjerenje da je registrirana za ovu djelatnost, da ima poslovnu jedinicu u Prači kao i izvedbeni projekt prema evropskim standardima.

Kako saznaje Avaz, Kantonalna vlada je za izgradnju i upravljanje azilom u Prači angažirala privatnu firmu iz Vogošće “Murai komerc”.

Uprkos tome što na zemljištu u naselju Brdarići još nisu započeti nikakvi radovi, direktor ove firme Muriz Alić tvrdi će sve biti gotovo do 1. marta.

– Nakon što završimo s papirologijom, s gradnjom počinjemo 1. februara i radovi će trajati do kraja mjeseca. Napravit ćemo 640 boksova za pse. Tu će biti dvije zgrade duge 200 i široke 17 metara. Bit će podijeljene u 16 grupa i u svakoj će biti po 40 pasa. Jedna životinja imat će na raspolaganju oko sedam kvadrata – kazao je Alić.

Firma “Murai komerc” u gradnju azila, kako navodi Alić, uložit će 1.400.000 KM. Prvih 500 pasa bit će smješteno 1. marta, a nevladine organizacije imat će na raspolaganju 140 mjesta za zbrinjavanje njihovih životinja.

– Psi će imati svoje kartone, a njihove fotografije i svi podaci bit će postavljeni i na internet-stranicu. Oni koji ih eventualno budu željeli udomiti imat će sve informacije na jednom mjestu. Komisija koju će oformiti Kanton odlučit će koje životinje treba ukoniti s ulica – dodaje Alić.

Boravak u azilu i njega jednog psa mjesečno će koštati 157 maraka. U azilu će biti zaposleno deset osoba.

– Nakon što sve uložimo, naša zarada po jednom psu bit će 10 KM mjesečno, što je ukupno 5.000, a na godišnjem nivou 60.000 KM. Od te zarade dio novca davat ćemo za nove projekte, a dio za vraćanje investicije – kaže Alić.

(Dnevni Avaz)

Leave a Reply

*

captcha *