IslamBosna.ba – Katar je počeo sa analizom zahtjeva, koje su mu uputile zemlje koje ga drže u izolaciji, ali ističe da “lista zahtjeva nije logična niti je njihova sprovedba prihvatljiva.”

Šejh Jusuf b. Ahmed Alu Sani, direktor Ureda za vladinu komunikaciju je u zvaničnom saopćenju istakao: “Analiziramo ove zahtjeve, polazeći od regionalne sigurnosti, te će u tom smislu naše Ministarstvo vanjskih poslova poslati zvaničan odgovor.”

Direktor Nacionalne katarske komisije za ljudska prava Ali b. Samih el-Merri kazao je da je ovakav odnos prema Kataru, koji su zauzele Saudijska Arabija i još neke arapske zemlje, “kolektivno kažnjavanje” i predstavlja kršenje ljudskih prava.

Saudijska Arabija, Emirati, Bahrein i Egipat jučer su Kataru poslali listu od 13 zahtjeva, koje Katar mora ispuniti ukoliko želi normalizaciju odnosa sa ovim zemljama. Među zahtjevima su gašenje televizijske mreže al-Jazeera, prekid finansiranja i podrške palestinskim pokretima otpora, naročito Hamasu, predaja svih osoba koje se nalaze na teritoriji Katara, a koje neka od ovih zemalja smatra teroristima.