Promotori knjige bili su predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, akademik Ibrahim Bušatlija i novinarka i publicistkinja Vildana Selimbegović.

Govoreći o autoru knjige i dugogodišnjem poznanstvu s njim, Tihić je istakao da u objema knjigama, koje je dosad objavio, Brka govori o SDA i njenoj politici čiji je kreator bio upravo Izetbegović.

“Ako čitate Osmanove knjige, vjećete širinu u pogledu na politička pitanja. O Aliji je Osman rekao sve ono što mi svi znamo, a to je da je bio neprikosnoven lider, zastupao je politiku stalnog dijaloga i kompromisa. U ovoj knjizi, Osman je pokazao da samo Alijina politika rješava probleme”, kazao je Tihić.

Čitajući “Bosansku savremenu zbilju”, Bušatlija je kazao kako je saznao neke stvari koje mu ranije nisu bile poznate.

„Shvatio sam da postoji političko mišljenje Bošnjaka i Bosanaca. Ova knjiga sigurno treba biti uvrštena u školske lektire i biblioteke, a prvenstveno je namijenjena onima koji poriču neke stvari“, rekao je Bušatlija. On se na promociji također prisjetio lika i djela rahmetli Izetbegovića, nagalsivši kako je autor napisao veoma značajno djelo koje će ostaviti dubok trag u istoriji.

Vildana Selimbegović istakla je da knjiga jasno pokazuje „stav autora prema Aliji Izetbegoviću, partiji i vremenu u kojem je on živio“. Naglasila je kako „vremena nekad diktiraju odluke“ te zaključila kako nema potrebe da se neki ljudi pravdaju za svoja djela.

„Nadam se da će ova knjiga potaknuti i ostale autore da i oni iznesu svoja sjećanja. Ona bi nam pomogla da svojoj djeci pružimo priliku da sastave mozaik istorije i ne zaborave najteže vrijeme na prostoru Balkana u proteklom stoljeću“, naglasila je Selimbegović izrazivši duboko uvjerenje u kvalitet djela koje je Brka ponudio u svoje dvije knjige.

„Smatram da je već bilo vrijeme da se odgovori na udar koji se dešava u BiH sa nefunkcionisanjem vlasti. Ova knjiga završava sa petom cjelinom koja govori o zastoju funkcionisanja BiH, gdje ja govorim ne samo o onima izvan BiH, već i o samim Bošnjacima koji svojim političkim djelovanjem nanose štetu državi Bosni i Hercegovini i prave opstrukciju politici koju je utemeljio Alija Izetbegović“, kazao je autor knjige Osman Brka. 

On je potom zaključio kako je politika rahmetli Izetbegovića vječno vrijedna za BiH, važna, ali i da je ona temelj opstojnosti države i bošnjačkog naroda.

„Sa interesom, koji je danas ovdje i koji vidim među građanima koji me zaustavljaju i pitaju o knjizi, mislim da će ona naići na veoma važan prijem. Vjerujem da će naići i na žestoke kritike kod onih koji su opstruktori lika i djela Alije Izetbegovića“, rekao je Brka.

On je naglasio kako je Izetbegović “najveća istorijska ličnost u BiH od njenog postanka”. 

“Iako mi imamo političku misao u posljednja dva stoljeća, o kojoj ja govorim i u knjizi, ta vertikala bošnjačke političke misli završava se upravo sa njim. On se u nemogućim uslovima uspio odurpijeti agresiji sa dvije strane i sačuvati državu u granicama u kojima je trebalo sačuvati i učiniti da njen narod postane politički faktor“, zaključio je Brka.

Promocija knjige izazvala je veliko interesovanje poštovalaca lika i djela rahmetli Alije Izetbegovića koji su do kraja ispunili salu u Domu Oružanih snaga.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *